Топмоделът Синди Крауфорд си похапва спагети без ограничения, ходи на излети със семейството си, винаги има гирички под ръка, тренира само когато е в добро настроение и – разбира се! - изглежда невероятно млада и свежа за своите 45 години.

Каква е тайната на неостаряващата й красота?

1. Не си търсете оправдания

Жените често си казват „Напълнях толкова, само защото нямам време за тренировки. Ако имаше повече от 24 часа в денонощието, щях да се погрижа за фигурата си...“. Забравете тези оправдания! Човек може да тренира по всяко време – дори качвайки се по стълбите до офиса, вместо с асансьора, разхождайки кучето с тичане и вдигайки гирички, докато чака да му кипне супата. Аз винаги намирам време за себе си дори и в най-натоварените дни – между фотосесиите успявам да направя няколко клякания или десетина лицеви опори.

2. Децата не са пречка

Откак имам деца, не спрях да тренирам, а просто промених възгледите си за спорта. Преди можех да се потя на тичащата пътека до изнемога, да се довлека до вкъщи и да припадна в леглото. После проумях, че фитнесът трябва не да изтощава, а да зарежда с енергия и да дава не умора, а нови сили. Ако имате деца, не се затваряйте с тях между четири стени. продължете да тренирате – ще имате нужда от много енергия, за да ги отгледате и възпитате.

3. Бягайте от рутината

Разбирам, че ако ходите в един и същ фитнес-салон три пъти седмично в продължение на 5 години, сигурно ще ви омръзне. Старайте се да разнообразявате тренировките си – днес може да потичате в парка, утре да поплувате или да покарате колело, а два дни по-късно да се отбиете във фитнеса. Спортът трябва да доставя удоволствие, иначе как бихте могли да очаквате резултати от него? Аз обичам излетите, разходките в планината и обиколките из горите – всяка една такава разходка ме прави по-издръжлива и силна!

4. Не се лишавайте от нищо

Много е трудно човек да се откаже от любимата си храна. Аз съм луда по макароните и белия хляб, въпреки че знам, че те са страшно вредни за фигурата. Но редовно ходя по италиански ресторанти и ям там толкова паста, колкото мога да погълна. После разбира се се подлагам ан строга диета и активно топя калориите във фитнеса, но е факт, че мога да си позволя да ям това, което искам. Ако не можете да живеете без сладкиши, яжте си ги, но не всеки ден. Нека всяко парче торта бъде награда за усилена тренировка или за три свалени килограма. Защо не?

5. Забравете лошите мисли

Може би ще ви прозвучи старомодно, но аз все така смятам, че физическата форма е пряко свързана с психическото състояние. Можете да свалите и 15 килограма, но ще изглеждате страхотно, само ако се отървете от лошите мисли. Моята тайна е проста – старая се да бъда добър пример за децата си, да мисля и да действам така, че те да се гордеят с мен. Да, сигурно говоря като майка ви. Но повярвайте ми, това дава резултат.

6. Само хубави филми

Мислите си, че ще ви препоръчам да си полегнете на дивана и да гледате филмите, спечелили „Оскар4? Нищо подобно! Съветвам ви да гледате моите видеоуроци по пилатес. Тренирах пилатес доста време, преди да запиша няколко DVD-диска с упражнения и уверено мога да кажа, че тази система от упражнения е ефективна. Ако посветите поне 2 часа седмично на пилатес, скоро ще забележите колко по-силни са станали мускулите ви. чак след това можете да си позволите почивка с гледане на някой холивудски филм.

7. Купете си гирички

Често се случва човек да тренира ежедневно, но в един момент да установи, че резултатите вече не са толкова очевидни, колкото в началото. Точно в този момент трябва да отидете в най-близкия спортен магазин и да си купите няколко гирички. Ползвайте по-леките за укрепване на гръбните мускули, а по-тежките – за стягане на бицепсите и трицепсите. Аз като цяло се старая да не се разделям с гиричките и ежедневно ги вдигам от земята, борейки се със земното притегляне. А вие имате ли сили да преодолеете гравитацията?