Денят е петък. Ти отново си в трескава подготовка за поредното петъчно избухване в любимия нощен клуб, но този път искаш да е различно, този път искаш всички очи да са вперени в теб и да си тръгнеш като звездата на вечерта.

До тук чудесно, но как да стане това? Сещаш ли се за онези симпатяги от филмите, които влизат в клубчето и само след минута вече всички им се възхищават и искат да танцуват като тях.

Да, магията е в танца – в уличния танц. Нужни са само малко тренировки и твоята мечтана петъчна вечер може да стане реалност. В днешно време, когато чуем, че някой се занимава с улични танци веднага го свързваме с хип-хоп музиката. Но хип-хопът не е само музика, той е цяла култура, начин на живот, а уличните танци не са само хип-хоп танците. Те са само една малка част от изкуството наречено уличен танц.

В България все повече популярност започват да набират и другите улични стилове като breaking-a, popping-a, locking-a и един съвсем нов стил, който по света е изключително известен – house dance.

А ето и по няколко думички за всеки един от стиловете:

Хаус денс

Хаус танците са клубен танцов стил. Те се зараждат в клубовете в Чикаго през 80-те години, но се развиват и доусъвършенстват на клубната сцена в Ню Йорк. Както хип-хоп танците, така и хаус-ът е създаден от чернокожите и латиносите в Северна Америка. Набляга се на бързи движения с краката, които се съчетават с плавни поклащания на цялото тяло в ритъма на музиката. Този танцов стил съчетава в себе си движения от капоейра, степ танците, джаз танците и салсата. Танцува се на Deep, Soulful, Funky и Acid House музика. Изключително динамичен и освободен танц. Тонизира те и ти дава самочувствие.


Снимка: Танцов и спортен клуб „Суперформа“

Попинг

Това е един от така наречените фънк стилове, който се заражда през 60-те и 70-те години в западната част на Северна Америка.

Танцът е изключително колоритен. Това се дължи на факта, че свивайки и отпускайки мускулите си, човек изглежда като гума, изключително пластичен и гъвкав. Всички тези движения естествено са в ритъма на G funk музика, което допълва цялостния образ на танцьора.



Локинг

Локингът е другият танц от семейството на фънк стиловете. A фънк стиловете са основата на съвременния хип-хоп танц. Движенията при него са много бързи и на моменти преувеличени. Това определено е парти стила! Появявайки се в дискотеката с някое локинг движение няма начин да останете незабелязани. За съжаление в България този стил все още не е толкова популярен, но вече има места на които можете да го практикувате. Ако искате да изпъкнете в тълпата хип-хоп танцьори – това е точният танц за вас.

Breaking

Може би най-атрактивният от всички улични стилове. Убедени сме, че веднага се сещате за момчетата, които се въртят на глава и правят „хеликоптери”. Но истината е, че брейк-ът или по-правилно казано bboying-ът е преди всичко танц и както всички останали танцьори, брейкърите се движат в ритъма на музиката.

Основите на този танц се полагат в Бронкс, Ню Йорк. И изведнъж танцовата битка се превръща в мирно решаване на спорове между гангстерите в гетата на Ню Йорк.


Снимка: Танцов и спортен клуб „Суперформа“