За да се отнасяме отговорно към кожата си в летните месеци, трябва да знаем колко чувствителна е кожата ни към слънчевите лъчи.

Това най-лесно може да се определи, след като установите към кой фототип спада вашата кожа. Така значително ще се улесните в избора на слънцезащитен продукт.

Ето и 6-те основни групи, към които можете да причислите кожата си.

Фототип I

- порцеланово бяла кожа
- светла, руса или червеникава коса
- светли очи– сини, зелени, сиви
- наличие на лунички по цялото тяло
- препоръчителен слънцезащитен фактор SPF50

Хората, които спадат към фототип I трябва да бъдат изключително внимателни и да използват най-високата възможна слънцезащита (SPF50). Кожата е изключително предразположена към изгаряния, защото в нея почти не се образува защитния пигмент меланин.

Фототип II

- бяла кожа
- тъмноруса към кестенява коса
- пъстри очи – зелени, сини, сиви
- липса на лунички или наличие по цялото тяло
- препоръчителен слънцезащитен фактор SPF40

Както и при фототип I, така и при втория трябва да бъдете внимателни с излагането на слънце – не се показвайте на плажа в часовете от 12 до 16 часа, когато то е най-безмилостно. Този тип кожа е склонна към леко потъмняване, но винаги с помощта на слънцезащита с висок фактор (SPF40).

Фототип III

- светла до матова кожа
- тъмноруса или кестенява коса
- кафяви очи
- малко лунички или никакви
- препоръчителен слънцезащитен фактор SPF25-30

Хората от фототип III придобиват леко тъмен тен, но отново трябва да се пазят в зависимост от това колко силно е слънцето. В редки случаи (когато не е защитена) е склонна към изгаряния. В началото е добре да използвате защита с по-висок фактор, след което да смъкнете до SPF25.

Фототип IV

- маслинен цвят на кожата
- тъмнокестенява коса
- кафяви очи
- луничките са малко или липсват
- препоръчителен слънцезащитен фактор SPF15-20

Ако кожата ви е фототип IV и е по-тъмна, това по никакъв начин не означава, че не трябва да я защитавате. Просто продуктите за слънце ще бъдат с по-нисък SPF – между 15 и 20. Когато кожата ви потъмнее след излагане на слънце, можете да преминете към по-нисък фактор – 10-12.

Фототип V

- много тъмна кожа
- тъмнокафява или черна коса
- тъмнокафяви или черни очи
- липсват лунички
- препоръчителен слънцезащитен фактор SPF10-12

Практически дамите и господата с кожа от този фототип почти никога не изгарят, лесно и равномерно придобиват шоколадов тен. Важно за тях е да овлажняват добре кожата си след слънчеви бани, а по време на тях да я защитават с фактор 10-12.

Фототип VI

- много тъмна кожа
- тъмна, черна коса
- тъмни очи
- липсват лунички
- препоръчителен слънцезащитен фактор SPF5

Кожата на представителите на фототип VI притежава достатъчно меланин, който да я защити от слънцето. Те са с естествено тъмен тен – най-често африканки, афроамериканки и мулатки. На практика кожата няма опасност да изгори, но е добре да се хидратира често.