Рецепта за един необикновен тиквен хляб от iloveourdreams.wordpress.com.
Продукти:
2 ч.ч брашно
1/2 ч.ч царевично брашно
1 пакетче бакпулвер
500 гр пюре от тиква
1 ч.ч вода
1 ч.л сол
1с.л пресен розмарин
Сос с хрян:
10 см корен хрян
100 гр заквасена сметана
сол, черен пипер15
1ч.л ябълков оцет
1с.л зехтин
песто
Приготвяне:
Пюрето от тиква се приготвя като изчистите и нарежете на парчета 500гр тиква и ги сварите докато поомекнат. Оставяте ги да се охладят и ги пюрирайте. Загряваме фурната на 180С.
В съд пресяваме брашното, добавяме царевичното, солта, бакпулвера и наситнения розмарин. Разбъркваме добре за да се смеси всичко и правим кладенец. В средата му изсипваме тиквеното пюре и водата.
С вилица започваме да разбъркваме, постепенно от центъра към стените на съда. Тоест първо разбърквате водата и тиквата и със самото въртене започвате да попивате брашно от стените.
След като всичко е попило се образува сравнително твърдо тесто…по-твърдо от това на кекс де, не от това на истински хляб. Този хляб не се меси. То по-скоро си е вид солен кекс, но англоговорящата половина на света тези неща си ги нарича хляб.
Изсипете тестото в приготвената тавичка и го сложете да се пече. Отнема му от 30 до 40 мин. Като имайте в предвид, че тестото дори след изпичане си стои малко влажно, заради самата тиква.
След изпичането го извадете и оставете да почине за няколко минути. После го освободете от тавата и хартията и го оставете да изстине напълно върху решетка.