Независимо дали си супер моделът Адриана Лима или си музикалната фурия Бионсе, едно е повече от сигурно – ако не си в топ форма, кариерата ти виси на косъм.

Всяка една знаменитост от ранга на тези дами полага неимоверни, ежедневни усилия да поддържа красиво тяло (всяка според генетичните си заложби, разбира се). Към хранителните и физически режими, на които се подлагат и дами без техния звезден ореол, личните им треньори добавят и щипка тайна съставка за постигане на изключителна форма.

Някои от тайните им трикчета стигат до нас благодарение на откровеността на звездите в интервюта за медийни гиганти като Vogue, Women's Health, Marie Claire и др.


Бионсе – Плиометрика


В основата й стоят бързите движения. Те подобряват състоянието на нервната система и координацията, което е много важно при спортуване. В упражненията се ползва целия потенциал на мускулите – силата, еластичността и връзката на мускулите и тъканите с нервната система. В резултат на това се развива издръжливост, сръчност и скорост. Някои твърдят, че този тип тренировка е най-ефективният за борба с калориите и излишните упорити тлъстини.

Четете още: Бионсе полага усилия, за да е във форма

Вижте статията ни, посветена на Плиометриката, в която ще видите и онагледени упражнения - прочетете ТУК

Личният треньор на Бионсе, Марко Борджес, споделя, че тя тренира също и с множество интервални спирнтове и клекове със собствено тегло.

Адриана Лима – Скачане на въже

Майкъл Олажиде е съставил сериозна програма за поддържане на съвършената фигура на Ангела. Освен активен бокс, Лима практикува и редовно скачане на въже. Според много медицински изследванията се оказва, че освен загуба на мазнини, скачането носи на практикуващите нещо по-важно в дългосрочен план - подобрява функциите на вестибуларния апарат и редуцира стреса.

Четете още: Aдриана Лима разкри любимата си комбинация от диета и спорт

Скачането е сложно движение, при извършването на което участват всички мускулни групи на краката, както и повечето мускулни групи на ръцете и торса. Продължителното скачане усилва дейността на централната и периферната нервна система, тъй като ѝ се налага постоянно поддържане на равновесието в рязко променяща се среда. Добре дозиран, този стрес въздейства положително както върху мускулите, така и върху сърдечносъдовата система, оросяването на вътрешните органи и не на последно място върху подобряване работата на нервната система.


Холи Бери – Тренировки всеки божи ден

Питате се каква е тайната на красивата Бери...? Е, няма да ви изненадаме с някаква странна техника или супер иновативно упражнение. Истината се крие в простите неща, а в случай с Холи Бери тайната е в ежедневното трениране. Упражненията на актрисата не са силно натоварващи и не се стига до момент, в който тялото изисква почивка.

Четете още: Защо Холи Бери не остарява?

Според личния ѝ треньор Гънър Петерсън тежките тренировки няколко пъти в седмицата не са най-добрият вариант за поддържане на перфектна форма. Той залага на ежедневни, по-леки и по-продължителни такива, които по щадящ начин оформят мускулите, поддържат добър сърдечен тонус и не изтощават тялото до краен предел.

Ева Мендес – Тренировки с тежести, изпълнявани бавно

Според много специалисти е важно упражненията с тежести да се изпълняват бавно и контролирано – така се извлича максимума от ползите на самото упражнение, а освен това се избягват и всевъзможни контузии от неправилна техника в бързината.

Четете още: Ето как изглежда Ева Мендес 7 седмици след раждането

Този тип тренировка се нарича Свръхбавно трениране (Super Slow Training). Това е цялостна тренировъчна методика, лицензирана от Ken Hutchins (Кен Хътчинс). В основата ѝ стои идеята да се прави бавно изпълнение на цялото движение. Всяко повторение трае 15-20 секунди: 10 секунди в позитивната фаза и 5-10 секунди в негативната. Целта е да се въвлекат по-голям брой участващи миофибрили, да се осигури повече работа за мускулите с цел мускулен растеж и увеличение на силата и издържливостта.

Дженифър Анистън - Фитнес + Пилатес

Тя тренира 3 пъти вседмицата във фитнес. Нейната тренировка започва с 40 минути кардио (бягане, колоездене, скачане на въже или други кардио уреди във фитнеса), а след това, в зависимост от програмата си, изпълнява упражнения отделно за горна или долна част на тялото. Тайната за елегантната ѝ фигура обаче се крие в съчетаването на фитнеса с пилатес. Пилатесът е идеален за поддържане на форма - укрепва и тонизира мускулите, подобрява стойката, дава гъвкавост и равновесие, слива в едно ума и тялото. Освен това е и чудесен помощник срещу редица болки като тези в гърба или шията. Лечебната сила на Пилатес се проявява и в помощ срещу психическа умора, мигрени и стрес.

Четете още: Йога в Холивуд