Автор
Woman.bg

ЦЕЛУЛИТ – козметичен или здравословен проблем?

На целулита се гледа по-скоро като на козметичен проблем, затова и отвсякъде ни дебнат магически решения с помощта на чудотворни гелове и кремове, „революционни“ масажи и процедури със съвременни апарати, обещаващи „ефект без усилие“ от наша страна.

Всъщност целулитът е много по-сериозен проблем и изисква, подобно на всяко заболяване – премахване на причините. Независимо от различните теории, в основата на появата му стои общата интоксикация. Фактът, че поразява предимно жени (около 80%) се дължи не толкова на обвиняваните най-често естрогени, а по-скоро, на полово обусловени конституционални разлики в разположението на съединителната тъкан - при жените вълнообразно, а при мъжете – решетъчно(т.е. мъжете също страдат от целулит, но той не им личи толкова!). Вълнообразно разположената съединителна тъкан позволява при бременност тъканите да се разтягат, а след раждането да се свиват отново. Тази полова предразположеност лесно се проявява при всяка жена, която се движи малко, храни се неправилно и е подложена на стрес – откривате ли се в някоя от тези три категории?

Когато върху кожата се появят малки хлътнатини – това е сигурен знак, че тялото ни е интоксикирано, защото в стремежа си да изолира токсините, организмът натрупва мазнини (адипозен или твърд целулит), които от своя страна привличат още токсини и извличат в извънклетъчното пространство вода (воден или мек целулит). В резултат имаме отпусната, подута, пастьозна кожа, много често болезнена ( при по-напредналите стадии), която освен че изглежда отблъскващо е и знак, че метаболитните процеси в оганизма ни са сериозно възпрепятствани. Чувстваме се тежки, уморени и обикновено в лошо настроение, сприхави или гневни. И ето нова каскада от процеси – всяка силна емоция предизвиква отделяне на адреналин, а излишъкът на адреналин води до дисбаланс на минералните съединения и най-вече в натриево-калиевото равновесие. Резултат – задържане на вода и още по-груб целулит.

Има ли решение? Едно единствено – категорично не! Комплексът от мерки задължително и то на първо място трябва да включва периодична детоксикация на целия организъм и правилен режим на хранене с изключване на рафинираните храни от менюто. Анти-стрес терапията и ежедневната физическа активност допринасят за трайния ефект на детоксикацията.

Хранителните добавки, подкрепящи функциите на вечно натоварените лаборатории в организма ни - черен дроб и бъбреци, са неизменна част от детоксикационния режим. Дио-ренал Детокс е специална формула, създадена да стимулира метаболизма в чернодробните клетки и отделянето на излишните течности през бъбреците. Стандартизираните екстракти от корени на глухарче и листа от бреза имат меко действие,изключително подходящо в борбата с целулита. Приема се 3 пъти днвено по 1 капсула в продължение на един месец. За по-траен резултат е добре да се продължи още 30 дни в дозировка минимум 2 пъти по 1 капсула.

При мощно обезводняване, каквото предизвикват повечето синтетични диуретици, използвани за бързо сваляне на килограми например, задълбочаването на проблема след спирането им е неизбежно. Освен това, всеки медикамент води до натрупване на токсини, които както вече стана ясно – задържат мазнини и вода и порочният кръг се затваря.

Борбата с целулита си струва усилието, особено когато проумеем, че тя не е просто стремеж да изглеждаме по-добре, а битка за нашето здраве.