Автор
Woman.bg

"Цветът на хамелеона" с Руши Видинлиев и Ирена Милянкова

Трилърът "Цветът на хамелеона" с Ирена Милянкова и отбелязващия дебют в киното Руши Видинлиев ще направи световната си премиера на престижния кинофестивал в Торонто, съобщи официалният сайт на събитието.

В него Видинлиев, който преди да се впусне в поп музиката в началото на миналото десетилетие завършва актьорско майсторство във Великобритание, играе Батко Стаменов - агент на ДС, описан в сюжета като "перфектния" за работата си. Героят му е сирак, отгледан от леля си, а след смъртта й той намира единствена възможност за реализация в Държавна сигурност. Тя обаче го уволнява, при което персонажът започва своя собствена алтернативна мрежа от информатори, информира dnevnik.bg

Участват още Руси Чанев, Деян Донков, Самуел Финци, Касиел Ноа Ашер, Михаил Билалов, Христо Гърбов, Михаил Мутафов, Светлана Янчева.



Филмът е екранизация по романа "Цинкограф" на автора на "Дзифт" Владислав Тодоров, който е също така сценарист на лентата. Режисьор е 56-годишният Емил Христов, познат като оператор на филми като "Дзиф", Love.net, "Стъпки в пясъка", "Аз, Графинята". "Цветът на хамелеона" е неговият режисьорски дебют. Първи вариант за мястото беше Явор Гърдев, който се оттегли от проекта след възникнала несъвместимост в графиците.

Фестивалът описва продукцията като "юберстилен" шпионски филм и черна политическа комедия. Според критика Димитри Еипидес в сюжета няма лидери и жертви, а единствено огромна и сложна мрежа, в която потисниците се оплитат и използват собствениците си оръжия срещу самите себе си.

"Цветът на хамелеона" ще направи прожекции на 8, 10 и 16 септември.

Снимките по филма започнаха преди точно година в киноцентър "Бояна". Засега няма информация кога той ще бъде разпространен в България.