Атмосферата на наближаващите празници започва да се усеща още от началото на декември, когато парковете и улиците се изпъстрят с коледна украса, по витрините на магазините грейват светещи гирлянди, а уличните сергии се отрупват с играчки за елха.

Най-нетърпеливо очакват празниците децата – за тях подготовката за Новата година е същински ритуал – украсяване на елхата, изпращане на писмо до Дядо Коледа и т.н. Защо не помогнете на децата си да участват още по-активно в предпразничната суматоха? Научете ги да правят сами новогодишни украшения – елхички, снежинки, топки за елхата.

Елхичка от цветна хартия

Японците още от древни времена знаят колко красиви неща могат да се направят от хартия. Децата и днес обичат да правят оригами и други изделия от хартия. Предложете им да украсят масата с елхичка от цветна хартия!

Материали:

зелена хартия
мъниста
пергел
молив
малко пластилин
дървена пръчица


Изработка:

1. Начертайте на хартията няколко кръга с различен диаметър.


2. Разчертайте кръговете на 16 части с молив и линийка.


3. Сгънете всеки кръг по очертаните линии и направете малка дупка в центъра.


4. Нанижете частите от елхата на подострена пръчица (шиш), поставяйки между тях мъниста, за да бъдат нивата на елхата на известно разстояние едно от друго. Можете да направите подставка за елхата от пластилин.



Пухкава елхичка

От най-обикновени пера можете да си направите пухкава, мека и приятна на допир елхичка. Помогнете на децата си да я направят и им предложете да я подарят на роднини или приятели.

Материали:

малка пирамидка от стиропор
ножица
силиконов пистолет
зелени пера
дебела тел


Изработка:

1. С помощта на силикон залепете перата към пирамидата, започвайки от долу нагоре.


2. Направете дупка в пирамидата и вкарайте тел по оста й.


3. Най-отгоре на телта сложете звезда за елхата – направена от хартия или готова.



Очаквайте продължение