Зъбоболът често може да ни свари неподготвени. Ако обаче се случи така, че нещо да възпрепятства посещението при личния ви стоматолог, то съществуват и алтернативи начини да се справите с болката.

Какво можете да направите? Ако сте си вкъщи и ненадейно по време на хранене развален зъб ви заболи, веднага спрете да се храните и почистете храната, която е останала между зъбите ви.

Ако имате под ръка медикаменти като аспирин, аналгин, ибупрофен, доверете се на тях, за да успокоите болката.

Но, ако не сте привърженик на традиционната медицина и фармацевтичните продукти, изплакнат зъбите си в разтворена във вода сода, като към разтвора добавите няколко капки йод.

Друга хитрина за притъпяване на болката е да се поставят няколко кубчета лед върху болния зъб и да се задържат, докато болката утихне.

Един от най-популярните лекове, който предлага народната медицина, е отвара от салвия. Салвията е народното наименование на градинския чай. С гаргара от градински чай се тушира болката от развален зъб, съветват от ezine.bg.



Можете лесно да приготвите отварата. Една супена лъжица сушена билка се залива с чаша гореща вода и се връща на огъня, за да поври още десетина минути. После ставете да изстине. След като стане поносимо топла, глътки от нея се задържат около болния зъб колкото се може по-дълго време.

Когато отварата изстине, се приготвя нова порция и се повтаря същата процедура. Добре е това да стане поне 3 до 5 пъти през половин час.

Познат от предците ни лек срещу зъбобол е и коренът от живовляк. В ухото, от чиято страна е проблемният зъб, се поставя крен от живовляк. За около половин час болката отшумява.

Каша, приготвена от лук, чесън и сол, също успешно се справя с проблема. Малка част от сместа се поставя на тампон, който се прикрепя в долната част на болния зъб. Така се неутрализира болката.