Автор
Woman.bg

Умерената консумация на алкохол понижава риска от диабет

Жените на средна възраст, които включват в менюто си много рафинирани въглехидрати, могат да намалят риска от диабет чрез употребата на умерено количество алкохол, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Анализ на данни от изследване, обхванало над 80 000 жени, наблюдавани в продължение на 26 години, показва, че за онези от тях, които консумират големи количества рафинирани въглехидрати като бял хляб, картофи и напитки с добавена захар, рискът от развитието на диабет намалява с 30 процента, ако употребяват умерено количество алкохол. Предишни изследвания също свързват умерената консумация на алкохол с понижения риск от диабет. Настоящето проучване обаче е насочено специално към жените, консумиращи храни с висок гликемичен индекс, предразполагащи към повишаване на кръвната захар.



Анализът, направен от специалисти от Медицинския колеж по обществено здравеопазване към Харвардския университет, показва, че жените, които употребяват умерено количество алкохол, консумират средно по 24 грама от него дневно.

Резултатите от изследването не доказват, че алкохолът предпазва от диабет, отбелязват авторите. Те допускат обаче, че алкохолът влияе върху отделянето на инсулин и други вещества в тялото след хранене и предотвратява повишаването на кръвната захар, което увеличава риска от диабет.

По данни на американския Център за контрол и превенция на болестите близо половината от 26 милиона американци, страдащи от диабет, са жени.