Автор
Woman.bg

Умереното количество сол е полезно за здравето

Умереното количество сол е по-полезно за здравето от прекомерното или твърде малкото, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от канадско изследване, което ще подхрани дебата за здравословните ефекти от консумацията на масово използваната подправка.

Лекарите от години предупреждават, че прекомерният прием на сол увеличава риска от високо кръвно налягане и други сърдечносъдови проблеми. В последно време обаче бяха публикувани различни изследвания, които противоречат на това широко разпространено схващане.

Известно е, че ограничаването на приема на сол понижава кръвното налягане, но все още предстои специалистите да отговорят на въпроса дали това се изразява в по-доброто здраве на населението. Преглед на 167 изследвания, публикуван по-рано този месец, показва, че ограничаването на солта не подобрява здравословното състояние на общото население. Поредните, които се присъединяват към дебата, са

Изследователите са установили, че хората, които консумират умерени количества сол, са изложени на понижен риск от сърдечносъдови проблеми, докато за тези, които включват твърде много сол в менюто си, съществува повишена опасност от инсулт, инфаркт и други проблеми със сърцето. Канадските специалисти са открили още, че хората, които употребяват най-малки количества сол, са изложени на повишен риск от смърт от сърдечносъдови заболявания. За тях освен това е по-голяма вероятността да бъдат приети в болница със сърдечна недостатъчност, пишат от actualno.com

Настоящето изследване е обхванало близо 30 000 души. Целта на специалистите е била да открият връзка между приема на сол и риска от сърдечносъдови проблеми.

Авторите на проучването са установили, че опасност съществува както за хората, които консумират твърде големи количества сол - между 7 и 8 грама натрий дневно, така и за тези, които употребяват по-малко от 3 грама натрий на ден. Резултатите противоречат на препоръчителната доза в САЩ, която е 2,3 грама натрий за възрастните и 1,5 грама натрий за хората с повишен риск от сърдечносъдови проблеми. Една чаена лъжичка от около 5 грама съдържа приблизително 2,3 грама натрий, припомнят специалистите.