В световната практика въпросът за стягане на седалищните мускули е широко засегнат. Правени са дори изследвания за това кои упражнения са най-ефективни за стягане на дупето. Изследванията са правени със сложния уред носещ наименованието електромиограф. От изследванията става ясно, че най-добрите и ефикасни упражнения за стягане на дупето са полукляканията.

Упражнения за дупе в къщи

- Не е задължително (макар, че е желателно) да ходите на фитнес за да оформите едно добре стегнато дупе. Добро упражнение, което можете да правите ежедневно и да постигнете стегнато дупе, е изкачването на стъпала. Ако имате време изкачвайте и слизайте по стъпалата поне 5 пъти на ден.



- Второто упражнение за стягане на седалищните мускули може да бъде изпълнявано също вкъщи. За изпълнението му обаче ще са ви необходими две гирички. Гирите се вземат в ръце и се застава в изправено положение. От тази поза продължението започва с крачка напред като гърбът стои изправен, без да се привежда. Опорният крак се сгъва в областта на коляното. Ходилото е стъпило здраво на пода, а коляното се намира направо. Изходният крак, с който сме направили крачка се изблъсква и се връщаме в нормално изходно положение.

- Следващото упражнение се изпълнява с повдигане на бедрата. Изходната позиция на това упражнение за стягане на дупе е кучешка поза т.е. тялото е подпряно на колене и длани. Коремните мускули се държат леко обтегнати. Изпълнение на упражнението става като единият крак се повдигне до 90 градуса т.е. докато достигне и стане успореден на тялото.



При комплексното изпълнение на тези упражнения ще усетите ефекта и как постепенно вашето дупе става все по-стегнато, а и как самочувствието ви ще расте.