Автор
Woman.bg

Утопия и красота - подарък за хората от Хундертвасер

Наред със строгите и елегантни сгради във Виена, могат да се видят и две с причудливи цветове и форми.

Те са творение на уникалния австрийски художник, скулптор и архитект Фриденсрайх Хундертвасер, предаде специалният пратеник на БГНЕС в австрийската столица Стефан Джамбазов.

Домът Хундертвасер (Hundertwasserhaus Wien) е жилищна кооперация във Виена по негов проект. Въпреки противоречивото отношение на виенчани към комплекса, той се превръща в един от най-посещаваните туристически обекти на града.

Кооперацията е собственост на общината на град Виена и е строена между 1983 г. и 1985 г. без предварителни планове и чертежи от архитектите проф. Йозеф Кравина и Петер Пеликан. Общата площ на комплекса е 3 556 кв.м. Разполага с 50 отделни апартамента с жилищна площ от 36 до 150 кв.м., 5 магазина, лекарски кабинет и 37 гаража. Има и 19 тераси с обща площ 1000 кв.м., зимна градина от 90 кв.м. както и две детски площадки, на обща стойност от 26,6 милиона евро.

Асиметричните очертания върху фасадата, керамичните плочки и грапави стени са основен елемент на декорацията. Подовете са непрактични, вълнообразни и покрити с разноцветни камъчета.

Покривът е застлан с 900 тона пръст и трева, а големи клони на буйно растящите вътре дърветата излизат от стаите, растителността е в прекомерно изобилие. Сградата няма два еднакви прозореца а тяхното почистване се осъществява с помощта на подемници единствено през нощта при спряно улично движение.

Хундертвасер не взема никакви пари за дизайна на комплекса, казвайки, че е достатъчно да предотврати израстването на нещо грозно на това място. "Повечето хора казват, че къщите се състоят от стени. Аз твърдя, че най-важни са прозорците, защото точно те дават лице на сградата", заявява популяризаторът на кривата линия Хундертвасер.

В тази сграда, за съжаление, не може де се влезе, защото там живеят наематели. Даже на входа има надпис да не се безпокоят със звънците.

Но в една друга сграда на Хундертвасер може да се влезе съвсем спокойно. Това е KunstHausWien, също по дизайн на Хундертвасер.

Някога, построена като мебелна фабрика, тя е реконструирана от Хундертвасер. Там, наред с постоянната експозиция от негови творби, има гостуващи изложби на световни художници и фотографи.

Но освен това, музеят дава представа и за цялата философия на този уникален артист от миналия век. А в шадравана във фоайето на сградата са събрани камъни от различни места на света.

Може идеите на Хундертвасер да са утопични, но са красиви, дори и в прагматичния 21 век.