Сигурно на всяка жена й се е случвало, поглеждайки се в огледалото, да каже “Това е катастрофа!”. Но няма повод за притеснение – стига да разполагате с експертното мнение на специалистите.

Какво да направите ако ви се появи пъпка в деня на важна среща?

Пъпките са много коварни и сякаш напук изскачат в най-неподходящия момент. Неомъжените ви приятелки ще ви разкажат как са им излизали пъпки преди романтична среща, а омъжените – преди сватбата. Но има решение на проблема – последвайте съветите на д-р Стюард Каплан.

“Най-важното е в никакъв случай да не изстисквате пъпката. В идеалния случай ще се обърнете към дерматолог, който да реши проблема. Ако нямате такава възможност, трябва да измиете лицето си с топла вода и да притискате към проблемната зона топъл компрес за 30 минути. После нанесете средство против акне, което да съдържа поне 10 % бензоил пероксид. Ако често имате подобни проблеми, добре е отрано да се обърнете към дерматолог да ви предпише препарат с 20 % съдържание на бензоил пероксид, който да ви бъде винаги под ръка.


Ако вече сте изстискали пъпката, значи сте отстранили горния слой на кожата и на мястото ще се образува коричка. В случая най-важната ви задача е да предотвратите образуването на белег. За целта трябва да ползвате специален крем, ускоряващ зарастването на раните. Можете да пробвате и специални кремове против акне с антибиотици и да нанесете коректор отгоре.”

Ние можем да добавим, че неизстисканата пъпка се скрива много по-лесно от червена възпалена кожа. Така че, колкото и да ви сърбят ръцете, дръжте ги по-далеч от лицето си. Важното е да се държите толкова естествено, грациозно и непринудено, че никой да не забележи пъпката.