Автор
Woman.bg

В пантофките на втората жена премиер на Острова

Тереза Мей го направи – официално започна процедурата по излизане на Великобритания от Европейския съюз. Предстои най-тежката драма в историята на политическото обединение. Предстои непредсказуема турбуленция за Лондон, а главното командване принадлежи на една привидно крехка и сдържана дама, която обаче не се колебае да посещава кралицата, обута в тигрови пантофки, и да носи златисти гумени ботуши на партийни конференции.


Протестите срещу официалното започване на процедурата по излизане на Великобритания от Европейския съюз не закъсняха.

Тереза Мей е нестандартен политик и за следващите 2 години има нестандартна задача, пред която никой не се е изправял досега. Очакват се продължителни и тежки преговори с Брюксел по раздялата, без предписана рецепта и без гаранция за сигурност, в които Мей рискува не просто да се провали, а да се превърне в черна овца и „пример“ за крайнодесните и националистически лидери в Европа.

На първо време Мей трябва да преведе британската лодка през бурното море и да се справи със серия от предизвикателства. От нея се очаква да издейства „най-добрата сделка“ в съгласие с 27-те страни-членки, да заздрави паунда и икономиката, да тушира подновените амбиции за независимост на Шотландия и вътрешната съпротива срещу Brexit.

Тереза Мей чакаше 20 години, докато стане министър-председател, а съдбата й сервира не просто възможност да довърши тихо и кротко мандата на Торите, а нещо невиждано, нечувано и дори немислимо само преди година.

Коя е Тереза Мей?

Тереза Мей произхожда от консервативно семейство от Ийстбърн, графство Съсекс. Баща й е викарий от англистиката църква, а майка й се слави като горещ привърженик на торите. Тя учи в Оксфорд, а след това работи в Bank of England като консултант. Омъжена е за инвестиционен банкер – двамата с Филип Мей нямат деца, но са известни като страстни фенове на крикета и запалени по Алпите планинари.

Втората жена-премиер на Великобритания е на 60 години, като през последните 20 от тях пребивава в политиката. Тереза Мей беше вътрешен министър в продължение на 6 години, като в две от тях отговаряше също за равенството на половете и женските права. Тя работи за привличането на повече жени в Консервативната партия, а през юли 2016-та година стана първата жена - председател на торите.

Модна икона

Оттогава насам Тереза Мей е пословично известна със своя личен стил. Нейната запазена марка са леопардовите обувки с нисък ток и високите лачени ботуши. Често се появява на публични места с ярки палта, контрастни костюми и доста големи колиета, тълкувани като неподходящ и фриволен избор, особено в комбинация със скования й език на тялото.



Освен строгите сини костюми и рокли и белите ризи, „завещани“ от Маргарет Тачър, британският премиер попълва своя гардероб според актуалните модни тенденции. На приемането на последния бюджет Тереза Мей открадна шоуто, дефилирайки в парламента с доста изрязано деколте, което веднага стана централна тема на медиите. Едни се подиграха, че това не подхожда нито на възрастта, нито на поста й, а други въздъхнаха, че премиерът прави модна революция в политиката и проявява модна дързост.

Самата Мей твърди, че жените в политика трябва да се отърват от наложения им скучен чиновнически стил, който ги лишава от уникалност. Анализаторите обаче я съветват да се посъветва със стилистите на Кейт Мидълтън, ако иска да бъде успешна в преговорите с европейските лидери.

Гордост и предразсъдъци

У нас мисис Мей се прочу преди няколко години, когато се разигра кампанията срещу нелегалните имигранти на Острова. Тогава на билбордове и автобуси от градския транспорт беше издигнато заплашително послание: „Идете си или ще бъдете арестувани“. Мей обещаваше да ограничи миграцията, а в последствие това се превърна в основен аргумент на лагера за напускане на Европейския съюз.

Българите и румънците заемаха централно място в реториката на Мей, докато британските медии пищяха, че едва ли не цялото население на двете най-бедни държави от ЕС ще се премести на Острова. Редица политици отправиха обидни коментари по адрес на работниците от България и Румъния, което породи и реакция от българските институции.

Очаква се Лондон да използва подобни аргументи, опитвайки да ограничи свободното движение на граждани от ЕС към Острова. Политически източници от Лондон разкриват, че за целта правителството ще се позове на опасността „половината българи и румънци“ да емигрират във Великобритания преди раздялата с ЕС да стане факт.

Самата Мей на няколко пъти подчерта, че иска само „най-умните и най-способните“ мигранти на Острова, което прозвуча като демонстрация на английско високомерие.

Каква ще бъде страната на Тереза Мей след Brexit?


Отговорът е също толкова пъстър, колкото и гардеробът й – Великобритания ще е световна сила, която си е върнала влиянието в бившите колонии, търгува с когото си иска, а ЕС е „най-добрият й приятел“. Там живеят прекрасни хора, които изкарват много пари, плащат си данъците и не източват социалната система.

Тереза Мей ще се опита да се измъкне по пантофки в Брюксел, запазвайки най-доброто от досегашните британски отношения с Европа. Предстои да видим дали ще й се получи. Единственото сигурно е, че в момента никой не иска да влезе в обувките на мисис Prime Minister и да „свърши работата докрай“. Защото обратното броене вече започна и няма връщане назад.

Автор: Виктория Димова