1. Шеруудската гора на Робин Худ, Англия

Легендата за Робин Худ, разказваща за герой, който краде от богатите и дава на бедните, е позната по цял свят. Никой обаче не знае със сигурност дали тази мистична фигура е съществувала в действителност.

Знае се обаче къде се намира гората, в която Робин е вършел своите добри дела - Шеруудската гора. Тя е резерват разположена върху площ от 450 акра и е едно от най-мистичните места в Англия, в което можете да видите стария дъб, в който се смята, че се е криел героят. Дървото е на 800 години и е с обиколка почти 11 метра.

2. Земята на циклопите на Одисей, Сицилия, Италия

Гръцкият мит за завръщането на Одисей след Троянската война включва истории за битки с чудовището Сцила и с циклопите. Смята се, че прибирайки се към дома, героят е минал през източния бряг на остров Сицилия, недалеч от вулкана Етна. Там според легендите Одисей се е сражавал с циклопите. Мястото е магическо само по себе си, тъй като можете да се разходите сред ароматните цитрусови градинки и да се изкачите до Етна с лифт.


3. Шангри-ла, Тибет

Легендата за място, където времето е спряло, произхожда от романа "Изгубеният хоризонт" на писателя Джеймс Хилтън. Митологична земя с монаси, които пазят световното знание и културата далеч от цивилизацията.

Тъй като за мястото се знае само, че се намира в Хималаите, в Тибет, няколко села се бореха за титлата Шангри-ла. През 2001 г. обаче селцето Zhongdian недалеч от граничната зона с Китай бе обявено за Шангри-ла. Ако искате да вкусите от перфектното спокойствие и да медитирате в някоя от чайните след будистка молитва, това е дестинацията за вас.

4. Планината на богинята Пеле, Хаваи

Жителите на Хаваи вярват, че изригването на вулканите се контролира от богинята Пеле и всяко изригване цели да напомни, че тя е там. Според легендата ако отидете на Хаваите и преместите камък или го вземете със себе си, ви очаква лош късмет, тъй като Пеле си отмъщава.

Смята се, че дом на богинята е кратерът Halema’uma’u в национален парк Вулкан и затова хората, които вярват в нея оставят дарове. Туристите могат да преминат през тунел от лава и да гледат как лавата свети в тъмното.

5. Троя, Турция

Когато Елена от Спарта била отвлечена, това дало на Менелай оправдание да обяви война на могъщата Троя, която дотогава се смятала за непобедима.

Според легендите могъщата държава била завладяна с измама, като нападателите били вкарани вътре в Троя с дървен кон. Дълго време хората вярвали, че тази история е само мит, но по-късно археологически открития доказват, че има голяма вероятност легендарната Троя да се е намирала в днешна Турция.

Смята се, че зоната на разкопките е на възраст 4000 години и в момента са обявени за част от световното наследство на ЮНЕСКО. Там можете да видите макет на Троянския кон, ако пък сте фен на холивудския филм, можете да видите макета от филма в Канаккале.

6. Ксанаду, Монголия

Благодарение на поета Самюъл Колридж и неговата поема за Кубла хан, наименованието става прочуто по цял свят. То е синоним на място, което е пълно с радост и красота. Смята се, че мястото се намира във вътрешните части на Монголия, на няколкостотин километра на север от Пекин. То е част от световното наследство на ЮНЕСКО. Тук туристите могат да видят канала и руините на дворците и храмовете на Ксанаду.

Източник: idi.bg