Ванилията е била позната още от времето на ацтеките, които са приготвяли от нея специална напитка, която се смятала за мощен афродизиак.

През 17-ти век е установено, че ванилията може да се използва като подправка за храни.

Екстрактът от семената на растението има положително действие върху храносмилателната система и стимулира отделянето на жлъчка.

В днешно време ванилията не се използва като лечебно средство. Някои фармацевтични компании я използват за ароматизиране на някои лекарства.

Ако имате проблеми с излишните килограми, тя може да ви помогне. Всеки път преди ядене помирисвайте екстракт от ванилия.

Смята се, че така мозъкът спира производството на хормони, които стимулират глада, тъй като миризмата на подправката го кара да отчита, че сте поели повече храна, отколкото сте консумирали в действителност. Така на хранене поемате по-малко калории, без да гладувате.

Ванилията, която се разпространява под формата на бял прах в магазините, всъщност представлява синтетичен ванилин, който е много по-евтин като съставка, но неговият аромат не може да се сравни с този на органичната подправка.