Веганството изключва от хранителния режим всякакви животински продукти, включително яйца, мляко и мед. Много често веганите стават такива след дългогодишно "разкрепостено" вегетарианство и обикновено не просто го прегръщат като начин на живот, но стават негови разпалени пропагандатори.

„И все пак за хората, които стават вегани, емоционалният мотив е най-важен. Животните са способни да усещат физическа болка и емоционален стрес като хората. Затова сме длъжни да се отнасяме с тях като към хора. Веганизмът е един от най-ефикасните начини да намалим страданията им.“

Това е написано в един от веганските сайтове Veganoutreach.org. Това е и новата етична тенденция сред големите имена в световния шоубизнес. Ето и имената на някои от най-заклетите звездни вегани, за които животинският свят си остава terra incognita що се отнася до храна и облекло.

И, логично, когато въпросните са знаменитости, разпознаваеми по целия свят благодарение на изявите си на големия или малкия екран, на музикалната сцена или в политиката, рекламата, която правят на този хранителен режим, достига до огромна аудитория, голяма част от която е готова да опита всичко, доближаващо я до лайфстайла на звездите.

Последната дама от световния шоу бизнес, която посегна към веганството и Бионсе. Тя изцяло са променили начина си на хранене през последните години, заменяйки месото и млечните продукти с прости растителни храни.



Звездата казва за тази схема: "Толкова съм благодарна, че поех това предизвикателство и че се доверих на Марко Борхес. Той измисли страхотна програма, която да мотивира хората да се хранят по-добре. Всичко което трябва да направите е да опитата. Щом аз мога да го направя, всеки може. Вълнувам се, че работя с него".

Дженифър Лопес също напълно изключи от менюто си не само месните и млечните продукти, но и всички животински като цяло. Желанието на певицата постоянно да бъде в прекрасна физическа форма я е подтикнало да се откаже от всевъзможни храни и да стане веган. Това което най-много липсва на Джен в новата диета, е маслото, а по нейни думи "с останалото като че ли се справя без проблем".



Звездата е решила да окуражи повече хора от обкръжението си да станат вегани, тъй като новият й хранителен режим я кара да се чувства страхотно. "Наистина се чувствам добре. Препоръчвам веганството, защото ставаш от сън и се усещаш страхотно", категорична е Лопес.

Звездата от „Игра на тронове“, Питър Динклидж, спрял да яде месо още в тийнеджърските си години. „По онова време спрях месото заради любовта си към животните, но също така и за да впечатля момиче, в което бях влюбен. И до днес съм веган, но само и единствено, за да докажа уважението си към животните.“

Певицата Ариана Гранде се отказа от животинските продукти през 2013-та година. „Обичам животните повече отколкото хората. Не се шегувам. Вярвам в качеството на напълно растителната диета, която може да те направи един щастлив дълголетник. Малко е сложно, когато се храня навън, но в такива случаи се придържам към правилата си – зеленчуци, плодове и салати.“

Джаред Лето е един от най-ревностните вегани в световния шоубизнес. „Аз съм здрав и мисля, че начинът ми на хранене е виновен за това. Веган съм от много години. Цели 20 години ям по този начин и вероятно той е причината да изглеждам по-млад отколкото всъщност съм.“



Актрисата Натали Портман е започвала и спирала веганския режим, но бременността се оказва преломен момент в живота ѝ и начина ѝ на хранене.

Ето кои други звезди следват веганския режим на хранене