Вижте първата част ето тук!

Главната героиня в днешната ни статия е Едит Пиаф, може би най-изумителната жена от съвременната ни история – не само брилянтна певица, но и истински боец, вдъхновение за милиони.

Едит Пиаф преживява тежко детство, белязано от глад и много лишения, смъртта да детето си, две автомобилни катастрофи, три състояние на кома и две световни войни. Но това, което разбива живота й, е смъртта на голямата и единствената й любов – световният шампион по бокс Марсел Седан.

Едит Джована Гасион се ражда под един уличен фенер, в една мразовита декемврийска вечер на 1915 г. Само след два месеца майка й я изоставя на грижите на алкохолизираната й баба, която за да се спаси от така досадния за нея бебешки плач, смесва млякото на новородената си внучка с вино. В резултат на това Едит напълно ослепява на 4-годишна възраст.

Когато научава това, баща й я взима и я поверява на грижите на собствената си майка, която държи публичен дом. Въпреки този факт тя е много любяща баба, полагаща много грижи за Едит. След години самата певица ще разкаже, че си възвръща зрението именно благодарение на баба си, която я завежда базиликата "Света Тереза" в Лизио и измолва от Светицата и Исус зрението на внучка й да се възвърне. Така и става. Едит проглежда.

Още преди да навърши 10 години Едит започва да обикаля Франция с баща си и да пее пред публика, по-късно се отделя от него и започва да пее самостоятелно като улична певица. Когато е на 16, я забелязват и я канят да пее в кабаре, където се запознава и с бащата на единственото си дете – Луи Дюпон. Бракът им обаче не е щастлив, разделят се, а Едит започва връзка със сводник, който едва не я застрелва, когато тя решава да се раздели с него.

Любовта на известните: Кемал Ататюрк и Димитрина Ковачева

Едит Пиаф като малка

Още преди да навърши 20 години, Едит се сблъсква с най-голямото нещастие в живота – близо 3-годишната й дъщеричка се разболява от менингит и почива.

Едит трудно преживява загубата и изпада в депресия, от която я изкарва музиката. Кариерата и започва да се развива, забелязана е от Луи Лепле, който я кани да пее в Шанз-Елизе и й дава името Пиаф (piaf - врабче – fr.), така подхождащо й. Още на улицата Едит пее: "Родих се като врабче, живях като врабче, ще умра като врабче."

Покрай участията си в Шанз-Елизе Едит се запознава с Раймон Ассо, който става неин мениджър и любовник и буквално за една вечер я превръща в истинска звезда. Тя започва да се къпе в слава и успех, пее пред препълнени зали и общува с най-известните личности на своето време – Чарлин Чаплин, Марлене Дитрих и други.

Любовните истории на аристокрацията

Едит Пиаф

Едит се радва не само на огромен творчески успех, но и на бурен и интересен любовен живот. Въпреки че не е първа красавица – дребничка и доста слаба, тя е обожавана от мъжете, заради магнетичната си същност, остроумието си и хапливия си език или може би въпреки него. Пиаф е постоянно влюбена, започва пламенна връзка с някой красавец, а когато му се насити, още по-пламенно го оставя и продължава към следващия. В отношенията си с мъжете тя следва един и същ маниер – страстно се влюбва, майчински се грижи за своя любим, дава силен тласък на кариерата му и когато той успее, тя губи интерес и го напуска.

Историята многократно се повтаря до 1946 година – когато 31-годишната Едит се запознава с красивия и много популярен по това време боксьор Марсел Седан – запознанство, което изцяло ще преобърне подредения живота и на двамата.

Любовните истории на аристокрацията - II част

Марсел Сердан

Изпепеляващият любовен роман между Едит и Марсел обаче започва година по-късно, когато певицата е на турне в САЩ. Въпреки че 30-годишният Марсел е женен и има три деца, той и Едит не могат да устоят на страстта помежду си и се отдават на чувствата си. Любовта им е силна и страстна, живеят за момента и понякога не излизат с дни от дома на Пиаф, а спалнята се превръща в обичайното им убежище от реалния свят.

Заради семейството на Сердан двамата са принудени да пазят връзката си в тайна, но постепенно журналистите научават за отношенията им и световната преса гръмва с новината за любовната история. Но фактът, че не трябва да се крият, не успокоява Едит, защото тя продължава да се измъчва от това, че е принудена да дели Марсел. Той я боготвори и тя е наясно с това, вижда любовта в очите му, но въпреки това ревнува от семейството му, чувства се пренебрегната, защото той често не е до нея, а вкъщи при жена си и децата си.

Любовта на известните: Пенчо Славейков и Мара Белчева

Едит и Марсел

Едит се намира в много сложна ситуация и изпитва много противоречиви чувства, които излива в писмата си до Марсел и в тези до приятели. От една страна е ревността към любимия, а от друга угризенията, че разваля нечие семейство.

Така до един злополучен ден през октомври 1949 година, когато тя е на турне в САЩ, а Марсел участва на боксови мачове в Европа, самотна и раздирана от противоречиви чувства, тя моли любимия си да дойде при нея, но не с кораб, а със самолет, за да са по-скоро заедно.

Това нейно желание се оказва трагично за любовта им – самолетът, който Сердан хваща, се разбива край Азорските острови, а с него се разбива и животът на Едит.

Когато Пиаф разбира ужасната вест, тя все пак решава да пее на концерта, който е предвиден за вечерта. “Тази вечер пея за Марсел Сердан, само за него” – казва тя на публиката. Успява да изпълни няколко песни, след което припада.

Любовта на известните: Любовниците на Марлене Дитрих

Едит и Марсел

Смъртта на Марсел е единствения миг, в който Едит се пречупва. Силната и борбена жена, преодоляла непреодолими трагедии, губи желанието за живот. Това споделя самата тя години по-късно в писмените си спомени: "Единственият път в живота, когато сама пожелах смъртта си, беше след смъртта на Марсел. Бях загубила всякаква надежда. Спаси ме вярата."

Вярата спасява Едит и тя не слага край на живота си, но мъката по любимия не я напуска никога. Тя живее едва до 47-годишна възраст, а остатъка от живота й е белязан от много авантюри с различни мъже, но и от нейното категорично признание, че нито един от тях не е могъл да излекува скръбта й или да замени любимия Сердан.

Снимки: Pinterest, www.independent.co.uk, www.fanpop.com, www.taringa.net, www.labalenabianca.com