Това лято любителите на пътешествията, шумните веселби и хубавото вино могат да отидат на обиколка на най-големите винени фестивали в Европа. За да ви улесним в избора, предлагаме ви най-интересните от тях.

Испанците обичат и умеят да се веселят, затова няма нищо чудно, че точно те са измислили празника Томатин, по време на който хората се замерят с домати... Друг важен испански празник е Винената битка, в която обстрелването става с добро риоханско вино.

Четете още: ''Пияни'' спагети


Винено пиршество се прави и в испанската област Каталония, където обаче виното не се пролива нахалост и се спазват местни благороднически традиции. В град Сан-Садурни Д'Аноя, разположен на един час път с кола от Барселона, между 8 и 16 октомври се провежда седмица на „кава“ - испанско пенливо вино. Празникът започва с церемония по коронацията на Кралицата на кава, съпроводена от барселонската конна полиция. След тържествения ритуал местните жители и туристите се отдават на дегустации на вина, шумни дискусии и надпреварвания с мотори.

Но Испания не е единствената страна, където се провеждат винени празници. Ако вече знаете какво вино предпочитате, направете си винено пътешествие! Не само през лятото, но и през есента можете да посетите Германия, Италия, Израел или Португалия в търсене на качествено вино.

Винената битка в Риоха (Испания)

Четете още: Divinus: Оригинални мебели от винени бутилки


Винената битка се провежда на 29 юни, деня на Св. Петър в град Аро, в един от най-известните винарски региони на Испания. Област Риоха се намира на около 300 км. от Мадрид. Традицията да се провежда винена битка датира от 1949 г., а боевете се състоят на мястото, където преди са се случвали истински сражения между жителите на провинции Риоха и Бургос. Двете области се борили неуморно за правото да включат Билибийските скали в територията си. Според една друга версия (която впрочем не противоречи на първата), в пещера във въпросните скали през VІ в. живял покровителят на тези места Фелиций Бибилийски. След смъртта му мястото станало свещено и привличало стотици поклонници, носили на Фелиций вино. Смята се, че ако жителите на Риоха или Бургос спрат да провеждат празника, скалите ще станат собственост на противника. Затова ежегодно „враговете“ над два часа се сражават, пръскайки се с младо вино, а след приключване на битката се отправят, съпроводени от оркестрална музика, към манастира на Св. Фелиций.

За този празник местните производители на вино се запасяват с около 50 хил. литра от опияняващата напитка.

На битката не липсват туристи, желаещи да участват в сражението. Правилата за участие гласят, че „войниците“ трябва да са облечени в бяло и да носят традиционен испански мях с вино „бота“. Реално погледнато обаче хората ползват и пластмасови бутилки, кофи и дори спрей-флакони и градински маркучи. На този ден в Риоха виното се лее като река. За закриване на тържеството развеселените участници се забавляват със състезания, ядат охлюви и гледат кориди.

Винените празници в Германия и Австрия

Четете още: Топ 10 на джаджите за любители на вино


В немския град Фрайбург от 4 до 9 юли се провежда празник на виното. Тържествата се случват в самия център на града, край старинна готическа катедрала. Винарите и кулинарите от региона докарват за събитието всичките си богатства, така че менюто включва не само вино, но и редица лакомства.

Австрийският град Линц е научил туристите да съчетават виното с изкуство в началото на септември на празника Wein und Kunst Festival. В Стария град, в градския парк и на Стария площад на Линц ще видите австрийските винари да предлагат най-добрите си вина, а австрийските художници да показват своите картини, скулптури, инсталации и перформанси. При това музиканти „подправят“ коктейла с класически концерти, свирейки на флейта и саксофон.

Винените празници в Сицилия и Мадейра

Четете още: Парна винена баня

На остров Сицилия, в град Агридженто краят на юли се отбелязва с вино и хубава музика на фестивала Blues & Wine Soul Festival. Тази година фестивалът ще стартира на 27 юли, в сайта му можете да видите музикалната програма и списъка на винопроизводителите, участващи в тържеството.

Приблизително на същата дата се провежда Винен фестивал и в Йерусалим. Тук се набляга на виното „кошер“ и правилата са много строги – винопроизводителите трябва да са само религиозни юдеи и да са направили продукцията си само от млади лози. Така че това събитие е идеално за уникално винено изживяване.

В края на август и началото на септември цветущият остров Мадейра също провежда Винен фестивал. През този сезон се случва събирането на новата реколта. Събитието се отбелязва с танци, шоута и фолклорни концерти. Гвоздеят на програмата разбира се е прочутото вино „мадейра“.