Здравейте, момичета и честита Нова Година! Пожелаваме ви 2012 да е изпълнена с незабравими емоции и с много поводи за винени тостове!

И тъй като след празниците всички сме попрекалили с кулинарните изкушения, всички се замисляме за диетите, които ще започнем още през първите дни на новата година.

Може да звучи странно, но искрящият еликсир също се включва в много диети и е препоръчвано от специалистите по диетично хранене. Звучи нтересно, нали?

Бялото сухо вино е най-нискокалорично от всички напитки и това го прави предпочитано от всички диетолози.

Немски учени твърдят, че бялото вино е незаменимо средство в борбата с излишното тегло. Бил проведен експеримент върху 40 доброволци. На половината давали гроздов сок, на другата половина 200 мл бяло вино дневно. Пиячите на сока свалили средно по 1,5-2 кг от теглото си, винарите - 4-5 кг. Специалистите приписват този ефект на бялото вино, защото всички останали условия в експеримента били еднакви. Те обаче добавят, че чудотворният ефект не може да се постигне само с виното, а трябва да се съчетава с някаква умерена диета. Ако си хапнеш здравата преди лягане, не помага никаква винотерапия. Освен това, виното трябва да се приема в умерени количества, не повече от 200 мл на ден.

Австралийските винопроизводители стигнаха и по далеч дори, създавайки специално вино, което съдържа близо 100 пъти повече антиоксиданти от стандартните вина и може драстично да намали опасността от сърдечен удар.

Филип Нори, доктор на науките и специалист по история на виното, решил да създаде специален сорт вина, които той нарича "очистително за кръвоносни съдове". Те съдържат значително количество от антиоксиданта Resveratrol, който е известен на медицината със способността си да прочиства мастните наслагвания в артериите.

Resveratrol се съдържа в обвивката на гроздовите зърна и отдавна е известно на медицината, че може да прочиства т.н. атеросклеротична плака.

И така, скъпи дами, божествената напитка освен, че създава чудесно настроение и акомпанира ястията ,е и отличен здравословен компонент, който трябва да присъства често на нашата трапеза. Разбира се, в умерени количества!