Здравейте , момичета! Задава се една слънчева и усмихната седмица, нека я посрещнем с много настроение и надежда! Както бяхме ви обещали, днес ще ви разкажем за някои класически комбинации между храна и вино, най-вече на морски храни и месо с вино.

Миди и вино е отлична комбинация, когато виното е сухо бяло или сухо розе. Колкото по-качествени са мидите, толкова по-качествено трябва да е виното. Ако обаче мидите се сервират с лимонов сок или нещо лютиво, за предпочитане е да се избере вино с по-силни аромати и вкус. Гевюрцтраминер и хубав ризлинг ще свършат чудесна работа.

Рибата хармонира с много вина – бели и по-леки червени, а в някои райони на Франция се предпочита и розе. Същите препоръки за миди важат и за рибата с малки изключения. Фритирани рибни ястия, сервирани с масло и подправки, или печена риба на фурна с много подправки се комбинират добре с вино с по-силен вкус и аромат. Риба на скара, особено ако е по-мазна като ципура, лаврак чудесно се съчетава с ферментирали в дъб и отлежали във френски дъбови бъчви шардонета. Трябва да знаете, че това са по-скъпи вина, но комбинацията наистина си заслужава.

Само най-чистото месо е подходящо за печене на грил, скара или фурна и затова е излишно да се подсилва ароматът на месото с гарнитури или сосове, особено ако ще се сервира хубаво вино.

Големи пържоли, котлети или шницели от качествено месо (свинско) се комбинират много добре с бяло вино с добра киселинност и фин вкус. За телешки стек се препоръчват червени вина от сортовете каберне совиньон, мерло и сира, най-добре като купаж.

Топлите месни ястия изискват вино с подчертан плодов вкус, студените меса се нуждаят от вино с подчертана киселинност, може и розе.

Говеждото и агнешкото имат най-силен аромат и трябва да се сервират с най-добрите вина, един фин пино ноар би свършил чудесна работа.

Пиле и пуйка се пекат обикновено на фурна със силно подправен пълнеж и се сервират със сос и гарнитура. Изборът на виното се определя от пълнежа, подправките и гарнитурата, но обикновено леките червени вина са най-подходящи.

Пролетните, т.е. по-угоени птици се комбинират добре с траминер или шардоне.

Дивечът не е задължително да се сервира с червено вино. Даже ако цветът и вкусът на месото изискват едно гъсто, тежко вино, това не е причина да се изключат белите вина. Шардоне, траминер и мискет от по-добро качество също хармонират много добре с този вид месо.

Хубава седмица, момичета!