Всяка коса се нуждае от витамини. Ежедневно върху нея, а и върху организма като цяло негативно влияние оказват жаркото слънце, дъжда, вятъра, праха, хлорираната вода. Не винаги външната защита, която предлагаме на косата с шампоани, балсами, маски и лакове е достатъчна. Храненето, както не веднъж сме казвали също има съществена роля.

За да имате здрава коса дневното меню трябва да е балансирано и да съдържа количество витамини, необходими за красотата на косата (витамините А, В, С, Е и Омега – 3 мастни киселини).

Мастни киселини: Изграждащият материал Омега 3 се намира в косата и кожата на главата, за това за нормалния й растеж и великолепен вид е необходимо да се увеличи употребата му в ежедневното меню.

В достатъчно количество мастните киселини се съдържат в сьомгата, лененото семе, скаридите и мидите, орехите, тиквата и соята, но ако нямате в наличност тези продукти може да си купите Омега 3 на капсули.

Четете още: Оптимална грижа за тънка коса


Витамин А
Благодарение на него косата става по-еластична и мека, като се подобрява структурата й, което е важно за хората със суха коса. Този витамин се съдържа в черния дроб (особено на морските животни), сметаната, жълтъка, маслото и рибните мазнини. Освен това витамин А може да се образува непосредствено в организма от бета-каротина, който се съдържа в морковите, доматите, морски зърнастец, сушените кайсии, броколите, магданоза и спанака.

Витамините от група В
Витамин В се смята за най-важния от всички витамини, като неговата употреба гарантира хубава коса, здравина, блясък, предотвратява бързото омазняване, косопада и преждевременното побеляване.

Витамин В1 се съдържа в различните зърнени каши, храни, семена, ръжено-пшеничен хляб. Витамин В2 - в бъбреците и черния дроб на животните, яйцата и бирата. Витамин В6 - в ядките и халвата.

За растежа на косата отговаря В7 който отговаря и за формирането на ноктите и здравата кожа.

Витамин B9 (фолиева киселина) е отговорен за развитието на имунната и кръвоносната система и е необходим за растежа на клетките. В случаите на недостиг на витамин B9 започва падане на косата. Фолиевата киселина се намира в много продукти: месо, риба, яйца, мая, зелена салата, магданоз, спанак, боб, домати, моркови, цвекло, и соя, мляко и сирене, лешници и т.н.

Витамин В12 е съсредоточен в яйцата и продуктите от домашни птици, в месото. Хората, чиито организъм продължително време изпитва дефицит на витамин В12 имат суха и бавнорастяща коса, а в накрая може въобще да останат без нея.
Витамините С и Е. И двата витамини отговарят за силата и блясъка на косата. Приемът на тези витамини в менюто е препоръчително да се увеличи, ако косата е прекалено рядка или е започнал косопад.

Четете още: Процедура за гъста коса

Отдавна е известно, че витамин С поддържа имунната система, от което на свой ред зависи и здравето на косата. С този витамин са обогатени всички свежи зеленчуци (особено цитрусовите), всички зелени зеленчуци, а също и някои горски плодове – касис, шипка и още.

Витамин Е подпомага бързия пренос на кислород и подобрява кръвта, която циркулира и в кожата на главата. В следствие, на което косата става здрава и блестяща. Витамин е в голямо количество се съдържа в бобовите и зърнени храни, в растителните масла, черния дроб на животните, ядките и семките.

Източник: kozmetikata.com