Къде да търсим витамините зимата и къде изобщо да не се надяваме да ги намерим?

В тази статия ще ви препоръчаме храни, които ще ви запазят в тонус и добро настроение през студените месеци.

Кисело зеле

Четете още: Кои храни са имуностимулатори

Киселото зеле е продукт на ферментация, като например виното или кефира. Затова е много по-полезно от задушеното зеле. В киселото зеле се запазват редица полезни вещества – витамини С, к и от група В (В1, В2, В3, В6, В12), както и калций, калций, натрий, желязо, фосфор, сяра, силиций, цинк и мед. Освен това по време на ферментацията зелето се обогатява на млечни и оцетни киселини, които подпомагат храносмилането.

Продукти, съдържащи витамин D

Четете още: Какво да хапвате през великите пости

През зимата ни липсва слънчева светлина, а затова и витамин D. Но този проблем лесно може да се реши с коригиране на менюто – включете в него хайвер, яйца, краве масло, сирене, мляко, жълтък, риба, дроб от треска. Всичките тези продукти ще ви помогнат да попълните дневната необходима доза витамин D, като по този начин повишите имунитета си, подобрите състоянието на кожата си и нормализирате кръвното налягане.

Картофи

Четете още: Зимна салата

Не наблягайте на ястия от картофи. Полезните свойства, които са имали младите картофи през лятото, са безнадеждно изчезнали в зимните картофи. Останало е само нишесте. През зимата по-полезно ще е да заместите гарнитурата от картофи с други зеленчуци.

Домашна зимнина



Домашната зимнина – туршии, сладка и компоти – също е бедна на витамини. Така че най-добре не се увличайте по киселите краставички и компота от сливи.

Замразени плодове



Замразените горски плодове – ягоди, вишни, малини, касис – са прекрасен източник на витамини и микроелементи. Размразете ги и ги яжте с кисело мляко, извара или сладолед. Можете да ги включите в рецептите си за плодово желе или смути. Замразените през лятото пресни плодове и зеленчуци са много по-полезни от консервите.

Клюква



Още един чудесен източник на витамини. Освен големи количества витамин С този плод съдържа и доста редкия витамин РР, който подпомага усвояването на аскорбиновата киселина. Така че клюквата е незаменим продукт на зимната трапеза. В състава й влизат и желязо, йод, калий, магенезий, манган, сребро и фосфор. Плодът е известен със силните си антиоксидантни свойства, има тонизиращо действие и прочиства организма от токсини и соли на тежки метали.

Листни зеленчуци и билки



Изсушената зеленина е също толкова полезна, колкото прясната. В нея се запазват всички ефирни масла и микроелементи. Така че ползвайте обилно различни зелени подправки и си правете билкови чайове.

Парникови плодове и зеленчуци



Парниковите плодове и зеленчуци разбира се не съдържат толкова полезни вещества, колкото сезонните, но това не означава, че трябва да ги откажете през зимата. Ползвайте ги в комбинация със сезонни зеленчуци като моркови, цвекло, ряпа, лук и др. Имайте предвид, че колкото е по-разнообразно и колоритно менюто ви по всяко време на годината, толкова по-полезно ще е за здравето ви. Все пак всеки цвят представлява определен набор от елементи с мощно антиоксидантно действие, от които не бива да се лишавате.

Световната здравна организация препоръчва на всички хора да ядат на ден минимум 5 порции плодове и зеленчуци (по 100 гр. порцията).

Екзотични плодове



Екзотичните плодове са не по-малко полезни от българските. Не се притеснявайте от това, че са „внос“ - картофите са попаднали в Европа през ХVІІ в. и могат да се смятат за също толкова екзотични, колкото мангото или папаята. Най-вече ви препоръчваме да наблегнете на кивито – то съдържа рекордни количества витамин С. Авокадото пък е ценен източник на ненаситени мазни киселини.

Витамините не са единствените имуностимулатори, с които можете да помогнете на своя имунитет. Прочетете повече на www.farma.bg