Предозирането на витамини наистина разболява.

И ако този факт не ви изненадва по никакъв начин, то други пренатоварват организма си с различен прием на витамини, който прием понякога превишава от 10 до 100 пъти препоръчителната доза.

Хипервитаминозата е опасно състояние, което вреди на целия организъм. Взимайки повече витамини хората разчитат, че ще намалят риска от простуда, затлъстяване, сърдечносъдови и кожни разболявания.

В действителност обаче вместо да се предпазят от болести, те сами ги предизвикват.

Част от витамините и микроелементите са способни да взаимодействат един с друг вътре в тялото и това не винаги е от полза за него, предупреждават от mamita-bg.com.

Ето и от какво да се пазите:

1. Пазете се от предозиране на бетакаротин. Тъй като дозата не е определена (тъй като е включен в дозировката на витамин А). При висока доза той е способен да предизвика пожълтяване на кожата и дори да провокира появата на редиза ракови заболявания.

2. Витамин C също не бива да бъде превишаван. Има доказателства, че превишаването на 60 мг дневно, води до взаимодействие с някои лекарства срещу рака и пречи в диагностиката на редица заболявания.

3. Витамин Е предизвиква кръвотечение, ако препоръчителната дневна доза от 8 мг за жените и 10 мг за мъжете, бъде превишена.

4. Дозата за Витамин B6 за жените е 1,6 мг, а за мъжете. Злоупотребата с него уврежда нервите.

5. Калцият в количество по-голямо от 1 г дневно е в състояние да предизвика запек, както и дисфункция на бъбреците. Препоръчителната доза на желязо е 15 мг за жените и 10 мг за мъжете. Ако надвишите дозата, рискувате да си създадете проблеми със сърдечносъдови заболявания. Цинкът над 12 мг за жените и 10 мг за мъжете води до раздразнение в червата и отслабване на имунната система.