От миналата седмица сме във френското си настроение – освен, че си пускаме тематична музика и имаме афинитет към парижкия стил, похапваме сирена с грозде, кейк с касис и разни подобни глезотии.

В този контекст ви предлагаме една рецепта, която по принцип се приготвя с охлюви, но в случая ще бъде безмесна.

Необходими продукти:

450 грама средно големи гъби

175 грама масло със стайна температура
3 големи скилидки чесън, счукани
2 супени лъжици нарязан свеж магданоз
1 супена лъжица лимонов сок
сол и прясно смлян черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната предварително до 220 градуса.

Измийте и почистете добре гъбите, след това ги подсушете с кухненска хартия и внимателно откъснете пънчетата им. Запазете последните настрани.

В купичка смесете чесъна с маслото и след това добавете магданоза и лимоновия сок. Овкусете с черен пипер и малко сол.

Подредете гъбите с отворите нагоре в подходящ съд за печене, а между тях наредете пънчетата. Във всяка гъбка сложете по малко от маслената смес, а каквото остане разпределете върху стъблата наоколо.

Сложете съда във фурната на най-високата скара и печете 10-15 минути или докато маслото заври и гъбите са леко запечени.

Сервирайте незабавно с обилно количество хрупкави хлебчета, а защо не и с чаша вино.