Много често слънчевата алергия се „отприщва“ изненадващо, без досега да сте имали признаци за подобен проблем.

Това зависи от агресивността на външния свят, генетичната сила на самозащитата, както и от начина на живот. Затова специалистите подчертават, че хората не се раждат с алергиите, а те се развиват във времето.

Ето какво казва доц. Мирослава Кадурина е началник на Катедрата по дерматология и алергология във ВМА в София за в.“Труд“:

„Докато се е развивала научната концепция за излагането на слънце, години наред ние сме събирали погрешно лъчите му. Тоест слънчевите бани са били твърде агресивни, без човешката кожа да е пригодена за подобно въздействие.

Нашите прадеди например не са се пекли по този начин. Модата на шоколадовия тен идва в началото на ХХ век, в резултат на което вече няколко поколения събират слънце в кожата си, без да имат защита срещу него както е при негроидната раса (тя притежава много меланин и той е преграда за описаното въздействие).

Представителите на бялата раса си изграждат меланин, правейки тен. Понякога градивният процес е твърде агресивен, организмът не може да го компенсира и изпада в неспецифично възпаление, т. нар. слънчева алергия.

Тя може да се прояви навсякъде - по лицето, ръцете, шията, по цялото тяло. Това си е дерматит, провокиран от слънцето.

Признаци на слънчева алергия са ситни пъпчици, мехурчета и зачервени петна в областта на деколтето, подмишницата, раменете, врата, ръцете, бедрата, корема, понякога дори и по лицето.

В някои случаи са силно сърбящи и дразнещи, друг път болезнени и парещи, а при трети дразнението е по-умерено. Може да имате различните прояви на слънчевата алергия през различните сезони.

Четете още: Грижа за татуировката на плажа

Слънчевата алергия на практика е защитен механизъм на кожата, която „усеща“ как вредните ултравиолетови лъчи образуват радикали върху нея.

Задължително е ползването на слънцезащитен лосион за алергична кожа. Дори да имате качествен лосион с много висок фактор, ако не е специализиран срещу слънчеви алергии, може да няма никакъв ефект срещу неприятния обрив.

Четете още: Козметичната ви чантичка по време на отпуска

Добре действа приемът на селен и витамините "С" и "Е". Хомеопатията също разполага със средства срещу слънчевата алергия.

На морето през деня няма нужда от гримове. Макар и биопоносими, те все пак са химически вещества. В максимално разширените пори на затоплената кожа те проникват лесно и биха могли да повишат раздразнителността й.