Шери Пагото от Медицинския факултет към Масачузестския Университет и Брадли Ейпъланс от Университета Ръш в Чикаго, публикуват анализ, в който критикуват всеобщата мания за диети. Според тях всяка една от диетите работи само в комбинация със физически упражнения. Освен това е необходима и трябва психическа мотивация.

„Не е важно, какво ядете, а как го ядете“, казва Брадли Ейпъланс, цитиран от health.actualno.com. Под „как“ се подразбира, целия начин на живот. Изследователите са анализирали редица фактори, посветени на това, коя диета най-много помага за сваляне на килограми и предотвратява появата на диабет и сърдечно-съдови заболявания.

В резултат, те не успели да намерят нито един хранителен режим, който акцентира на мазнини, въглехидрати или протеини и при това да има продължителен ефект. Теглото намалява, но с малко и не за дълго.

Но ето точно какво помага да се намали теглото. Това е прословутия „начин на живот“. Разбира се начинът на хранене е една от съставните му части, но без упражнения и самодисциплина, всяка диета е безполезна.

Желаейки да свалите килограми, вие трябва не само да се храните правилно, но и да осигурите необходимото натоварване на мускулите и сърдечно-съдовата система и при това да си давате сметка за своето поведение, т.е да запазите мотивацията си, да следите състоянието на организма си, да можете да анализирате чувството си за глад и т.н.

И какво в случая означава „правилно хранене“? Оказва се и това е най-интересното, че при комплексен подход, видът на диетата не играе никаква роля. Това може да е нисковъглехидратна или нискомаслена или още каквато и да е диета – всяка ще е подходяща, всяка може да ви помогне да задържите килограмите в някакви рамки и да предотврати диабет.

С други думи, всички диети са еднакви – с правилен начин на живот, всички диети ще помогнат по един или друг начин, но без упражнения, мотивация и т.н. нито една от тях няма да даде желания резултат.