Автор
Woman.bg

Всичко за диетата според кръвната група - III част

Кръвна група А е на второ място по честота на срещане. Процента на човешката популация с тази кръвна група 40%. С отрицателен резус фактор на А кръвна група са около 6%, а с положителен резус фактор са 34%. В Европа честота на срещане на тази кръвна група е висока.

История на кръвна група А

Хората с кръвна група А навлизат в 21 век срещайки повече предизвикателства в борбата за здраве, отколкото техните предшественици биха могли да си представят. Основният и ключов фактор за развитието на кръвната група през хилядолетията може да се обвърже с мисията на древните хора да намерят начин да оцелеят в променящата се среда и условия на живот напускайки Африка и заселвайки се в Европа и Азия.

Култивирането на зърнени култури променя всичко. За първи път хората могли да загърбят живота на хищния ловец и да изградят стабилни общности. По време на процеса на адаптация се развива и нов тип кръвна група А, който е предопределен от нуждата да се усвояват възможно най-много хранителни вещества от карбохидратни източници.



Хора с кръвна група А са най-добрият пример за мощната връзка между ума и тялото. Но в днешните условия на живот тези хора са по-уязвими на стрес и предизвикателството да се справят с фактори като напрежение, замърсяване, изолираност и пр. е огромно.

Наричат хората с кръвна група А потенциални вегетарианци. И това твърдение не е лишено от логика. Тази кръвна група се повлиява особено добре от диета изключваща най-вече червено месо. Кръвна група А предразполага към прием на храни в тяхното възможно най-натурално състояние. По този начин хората могат да се пречистят успешно от токсини, да подсилят имунната си система и да прекратят развитието на множество болести.

Завишените нива на кортизол при хора Тип А са пречка за бързото възстановяване от стрес. Изследвания показват, че единственият и най-ефективен начин за изхвърляне на стреса от тялото са добре съчетаните и редовни упражнения. Д-р Д’Адамо препоръчва на хора с кръвна група А да практикуват Хата Йога, Тай Чи и всякакъв вид медитация.

Подходящи храни за кръвна група А

Не отписвайте месото, тъй като умерени количества пилешко и пуешко няма да ви навредят, напротив! Но трябва да ограничите максимално всички други месни продукти, тъй като не се храносмилат пълноценно, отлагат се като мазнини и се натрупват токсини.

Рибата и морската храна също може да се консумира умерено, като се избягват белите риби писия и камбала.

Както и при кръвна група О от млечните продукти могат да се включат обезмаслено кисело мляко и извара. Бъдете внимателни с яйцата.

Ядките и семената представляват важен източник на белтъчини. Най-полезни са фъстъците и тиквените семки, а трябва да се избягват бразилски орех, кашу и шам-фъстък.

Зрелият боб се отразява негативно върху теглото, но това не важи за всички бобови култури. Лещата, другите видове боб, граха, заедно със соята също са основни белтъчни източници.

Освен пшеницата, повечето въглехидратни храни са подходящ избор. Но въпреки, че кръвна група А е с преобладаващ въглехидратен метаболизъм, с тях не бива да се прекалява.

Зеленчуците са от жизнено значение и трябва да се консумират често от тази кръвна група. Изключение правят доматите, чушките, картофите, маслините, зелето, патладжаните и култивираните гъби.

От плодовете трябва да се избягват банани, портокали, мандарини, манго и пъпеш.