Мнозина то вас са чували, чели, та даже следвали съвети за хранене според кръвната група. Но какво всъщност знаете за нея и доколко разбирате влиянието й върху организма?
В продължение на няколко материала ще се опитаме да съберем най-важната информация относно кръвните групи, тяхната роля в работата на организма, като ще ви дадем съвети за подходящи начини на хранене според индивидуалния биологичен профил на всеки в зависимост от кръвната му група.
Светилата в изследването на кръвните групи са учените д-р Джеймс Д ’ Адамо и д-р Питър Д ’ Адамо, баща и син, които са посветили голяма част от живота си да изследват, анализират и систематизират влиянието на различни храни върху всяка от кръвните групи.
Според тях, ако се храните според кръвната си група можете успешно да регулирате теглото си, да се чувствате в тонус и да се предпазите от различни заболявания.
Най-просто обяснено, ролята на кръвната група е от изключително важно значение за функционирането на организма. Ние сме подложени на постоянни атаки от различни видове и брой бактерии и вируси, които биват прогонени от малките, верни стражи на организма – белите кръвни телца. За да могат да разпознаят недоброжелателните нашественици и елиминират вредното им въздействие, те се осланят на интелигентността на природата.
Тя е създала метод за разпознаване на „своето” от „чуждото”, свързан с с химически маркери, наречени антигени, намиращи се в клетките. Един от най-силните антигени на човека е този, който определя кръвната група. Кръвните групи носят името на антигена, който е в червените кръвни телца т.е. ако, например, сте с кръвна група А, антигенът в кръвните ви клетки е А.
Когато антигените на кръвната група усетят намерят непознат антиген (вирус, бактерия и др.), те произвеждат антитела срещу този антиген и помагат за отстраняването му впоследствие.
Доказано е, че въпросният процес може да бъде подпомогнат или саботиран от различните храни в зависимост от кръвната група. Това означава, че храната, която е полезна за един, вреди на друг.
И оттук можем да тръгнем в проследяването на отговори на въпросите защо едни хора се влияят положително от дадени храни, а други не, защо едни пълнеят от дадени храни, а други не, защо някои хора са по-здрави от други, независимо, че и в двата случай се хранят по един и същи начин?
Според д-р Питър Д ’ Адамо и неговата книга „Eat Right 4 Your Type” липсващото звено в правилното разбиране на организма и неговите функции е знанието за четирите кръвни групи О, А, Б и АБ.
„Трябваше да се намери причината за съществуването на толкова много парадокси и пропуски в диетологията и справянето с различните заболявания. Защо някои хора отслабват , а други не, въпреки че са на една диета? Или защо някои хора запазват добро здраве остарявайки, а други прогресивно го влошават?”
Неговите изследвания в областта на антропологията, история на медицината и генетиката го довеждат до заключението, че кръвната група е „ключът, който отключва вратата към мистериите на здравето, болестите, дълголетието, физическата виталност и емоционалната стабилност.”
Д-р Питър Д ’ Адамо обяснява, че е необходимо всеки от нас да притежава елементарни и практични познания относно кръвната си група, за да може да прави правилни избори, свързани с хранителния си режим, физическото натоварване и дори с избора на лечение. С тези знания за кръвната група и нейните особености индивидуалните ни планове за хранене и лечение „могат да кореспондират с вашия конкретен биологичен профил и динамичните природни процеси в собственото ви тяло”.
Създателите на кръвно-груповото хранене ни връщат хиляди години назад, за да проследим механизма на възникване на всяка една кръвна група. Без да задълбаваме в историята на развитието на познатите ни днес 4 вида кръвни групи, ще отбележим, че първата и все още най-разпространена кръвна група е О-левата.
Преди около 40 000 г.пр.Хр. хората били изкусни ловци и се препитавали предимно с дивеч. Те се местели от едно място на друго, когато храната свършвала и тъй като подобен „търсачески” начин на живот ставал все по-непрактичен, месоядните се превърнали във всеядни, като в храненето и навлезли диви плодове и ядки и риба.
С времето част от мигриращите ловци се установили на едно място и направили първите стъпки в земеделието. Промените в начина на хранене довели до изменение в храносмилателната и имунната система на тези хора. Така се създала се кръвна група А.
Миранда Кер е сред най-големите последователи на съветите на д-р Питър Д'Адамо и е притежателка на кръвна група А
Кръвна група Б се е появила между 10 000 и 15 000 г.пр.Хр. след настъпилата промяна в климата и начина на хранене на хора, поели на север към територии, подходящи за развитие на животновъдство.
Кръвна група АБ е най-скоро възникналата и най-рядко срещаната (около 5% от населението). Данни за нейното съществуване има от едва 10 – 12 столетия. Тя е резултат от смесването на кръвна група А с кръвна група Б.
В следващия материал ще ви представим особености на хранителния режим за хора с кръвна група О. Очаквайте продължение.