Бебето се ражда под вода като попова лъжичка. Излиза от утробата на майка си плавно и се плъзга към дъното на бялата вана - от вода във вода. Така срещата му с нашия свят е по-нежна, твърдят учени.

Раждането във вода, което е честа практика при северните народи, напоследък набира популярност и у нас. Много млади жени искат да родят максимално естествено - без упойка, като съзнателно участват в процеса.

Раждането във вода не е нова практика. То е описано за пръв път в медицинската литература още през 1805 година. Двама лекари извършват обстойно проучване през 60-те години, но въпреки това много хора мислят, че раждането във вода е нещо ново за 90-те години на XX век.

* Жизел Бюндхен е от жените, предпочели да родят във вода. Тя дала живот на първородното си дете във вана в дома й, където бил повикан предварително уговорен екип от професионалисти.

Намаляването на болката е основната причина, поради която жените избират водното раждане. Благодарение на релаксацията, която водата дава, намаляването на напрежението и страха, ефекта на безтегловност и възможността да се заемат различни пози, повечето жени усещат контракциите по-малко болезнени. Ефектът може да бъде особено благоприятен, когато раждането е съпроводено с болки в гърба.



Някои изследвания показват значително съкращаване на продължителността на раждането при потапянето във вода. Това разбира се зависи от много фактори – обстановката, начинът, по който се използва ваната, подходът на медицинския персонал, кога жената ще влезе във водата и т.н.

Болката се понася по-лесно, а бебето ще може по-безпрепятствено да премине през тесния родов канал. Рискът от разкъсванията при раждане във вода е по-малък, именно заради максимално отпуснатите мускули на тазовото дъно. Тъй като бебето минава естествената си водна среда в друга водна, рискът за него е по-малък.

По-нежно раждане за бебето и по-плавен преход към новата среда, все пак то е живяло във водна среда през 9-те месеца на бременността. Често родителите и акушерките забелязват, че бебетата родени във вода изглеждат по-спокойни, по-малко стресирани и плачат по-малко.

Как диша бебето при раждане под вода?

Много е интересен процесът на започване на дишането при новороденото и това защо всъщност родените под вода бебета не се давят. Има няколко фактора, които предотвратяват вдишването на вода от бебето, в момента, в който се ражда. 24-48 часа преди началото на спонтанното раждане, нивата на простагландин Е2 от плацентата нарастват значително. Това води до намаляване или спиране на феталните дихателни движения – ритмичните движения на мускулите на гърдите и диафрагмата, които бебето извършва с по време на бременността, за да се “тренира” за бъдещото дишане извън утробата. По време на раждането нивата на простагландин Е2 са все още високи.

Другият фактор, който се смята, че предотвратява вдишването под водата е температурната разлика. Водата във ваната е толкова близка до телесната, че организмът на бебето не реагира на нея. Така бебето си поема първата глътка въздух при допира със студения въздух на повърхността.

Друг важен фактор, който предотвратява дишането под водата е рефлексът за гмуркане (the dive reflex) – когато субстанцията, която влиза в гърлото на бебето е течна, глотисът се затваря и бебето гълта тази субстанция, вместо да я вдиша. Комбинацията от всички тези фактори предотвратяват вдишването на вода.

За да изберете раждане във вода трябва:

- Да имате ниско рискова бременност и да сте най-малко в 37 седмица.

- Бебето трябва да има нормално главично предлежание (да е с главата надолу), преди да влезете във ваната. В противен случай, ако бебето е със седалищно предлежание, този вид раждане не се практикува.

- Трябва да бъдете също така в добро здраве и без инфекции.

*Бъдете постоянно готови за промяна в плана на раждането и при необходимост да се премине към друг вид раждане. Освен това след раждане на бебето ще трябва да излезете от ваната за да се “роди” и плацентата.




Кога не можете да родите във вода:

- Ако бебето е седалищно разположено. Тогава се изисква много по-голяма мануална помощ от водещия акушер-гинеколог при изваждането на бебето, която не може да се осъществи във ваната.

- Ако имате твърде тесен таз. Това може да доведе до евентуални усложнения и до използването на форцепс или вакуум.

- Ако имате кожни или вагинални инфекции. Във водата те могат да се разнесат и да заразят бебето.

- Ако имате високо кръвно налягане. Дългият престой в топлата вода може да повиши още повече кръвното налягане, което е рисково по време на раждането.

- Ако плодът е голям. Ако се очаква бебето да е над 4 кг, има опасност от разкъсвания, усложнения, дори секцио.

- Ако очаквате близнаци.

- Ако преди това сте раждали със секцио по трайни индикации като тесен таз, например.

- Ако предходното секцио е преди по-малко от 2 години.

- Ако съществува и минимална вероятност да се наложи оперативна намеса.

- При желание за епидурална или спинална упойка.