Честата употреба на кафе и недостатъчното сън в комбинация със студените и ветровити месеци си казаха своето и в последно време кожата на лицето ми не е в особено добро състояние.

Затова миналата събота, с вярна дружка под ръка, се впуснах в търсенето на перфектната козметика, която да спаси лицето ми от неблагоприятното въздействието на настоящия зимен сезон.

В една от аптеките, които посетих, ми предложиха нова серия маски от L'Oréal, носещи името Pure Clay Masks - три маски за лице от три различни вида глина, като всяка една е обогатена с допълнителен екстракт за различен ефект.

В мига, в който чу думата глина, приятелката ми започна да ме убеждава как това е точният козметичен продукт, защото глината се използва за разкрасяване още от древни времена. Истината е, че не ѝ трябваше много да ме убеди, защото вече бях спечелена от гаранцията за френско качество и фактът, че маските с глина са най-новият бюти хит сред звездите. Така де, след като Лили Оудридж и Даутцен Круз си правят такива маски , защо и аз да не опитам.

Купих си цялата серия и ползвайки маската Pure Clay Purity вече близо седмица, смело мога да заявя, че това е детокс терапията, от която се нуждаеше кожата ми.

Въпросната маска, както и другите две от серията, са в прозрачно стъклено бурканче, което е много удобно, защото виждате точно колко сте употребили от продукта и имате възможността да го използвате наистина докрай, обирайки хубаво останалото по стените и дъното на съда.

И трите маски от серията се състоят от микс от три различни вида глина – каолин – бяла глина, която пречиства и детоксикира кожата, абсорбира замърсяванията и премахва излишния себум; монтморилонит – богата на минерали глина с противовъзпалително действие; расул – глина с богата концентрация на минерали, известна с това, че има ексфолиращ ефект и стимулира обновяването на кожата. Pure Clay Purity е обогатена и с екстракт от евкалипт, допълнително спомагащ за дълбокото пречистване на кожата, матирането ѝ и изравняването на тена.

Маската е с кремообразна текстура, но е по-плътна, така че съветвам да се нанася върху кожата с пръсти, както направих аз, а не с четка, за да може да се разнесе по-лесно. Има наистина приятен аромат и изсъхва доста бързо, поради което не е необходимо да я държите върху лицето повече от 10 минути.

След като те минат, е достатъчно да я отстраните само с топла вода, защото се отмива лесно и не е необходимо да търкате с кърпа, както ми се е налагало да правя с други маски, протривайки нежната кожа на лицето.

Кожата ми е смесена, затова се притеснявах, дали маска като тази, премахваща допълнителното омазняване, няма да изсуши участъците от лицето ми със суха и нормална кожа, но с радост констатирах, че продуктът е много щадящ и в действителност не изсушава, а само нежно премахва излишния себум и мъртвите кожни клетки, правейки кожата осезаемо по-мека.

Затова и самият продукт е за всички типове кожа, но ако все пак желаете може да персонализирате серията спрямо своите потребности, както направих аз последния път, а именно да нанесете от отделните кремове в отделните зони на лицето си, съобразявайки се с нуждите, типа и състоянието на кожата в тези области.

От събота до днес съм ползвала маската Pure Clay Purity три пъти и въпреки краткия период, който е минал, мога да кажа, че лъщенето на кожата е видимо намаляло, а тя е значително по-нежна. Затова и когато приятелят ми ми каза, че е планирал почивка извън града за уикенда, веднага отредих място и на новия ми бюти продукт в багажа.