Полезните свойства на ябълката са ясни отдавна, а и непрестанно ни се напомнят.

Присъствието й в различните методи за отслабване и здравословно хранене е задължително, но подобаващото й място и в света на козметика също не е за подценяване, пишат от dete.bg. Ето как да се възползвате.

За да намалите бръчките и замърсяването

Настържете една необелена ябълка и я нанесете върху добре почистената кожа на лицето за около 20 минути. Измийте с хладка вода.

За мазна, склонна към акне кожа

Смесете равни части настъргана сурова ябълка (или неподсладен ябълков сок) с мед. Оставете сместа да попие в кожата за около 10 минути и изплакнете с хладка вода.

За да намалите подпухналостта по очите

Смесете 2 с. л. неподсладен ябълков сок с една лъжица суров картоф. Нанесете в зоната на очите и отгоре покриийте с топла, влажна хавлиена кърпа. Оставете да попие между 10 и 20 минути и измийте с хладка вода.



Подхранваща маска за лице

Необходими продукти:


¼ ябълка, обелена и почистена от семките
1 с. л. овес
1 с. л. бита сметана
1 с. л. мед

Смесете добре съставките на маската. Нанесете на чисто лице, като масажирате внимателно и оставите сместа да попие в кожата около 10 минути. Измийте с хладка вода.

Хидратираща маска с мед и ябълки

Необходими продукти:


½ обелена ябълка
2 с. л. мед
½ с. л. сух градински чай

Разбийте добре съставките с помощта на миксер. Оставете сместа да престои в хладилника поне 10 минути. Нанесете я върху почистено лице. С върховете на пръстите си потупвайте лицето си, докато маската стане много лепкава – това ще подобри кръвообръщението и ще накара кожата ви да засияе. Изплакнете с хладка вода.