Тази рецепта е идеална за есента – сезона на ябълките. Тестото за вкусния и ароматен ябълков пай ще бъде с мая.
В зависимост от това какви ябълки ползвате ще трябва да регулирате на вкус количеството захар в плънката, самото тесто не е особено сладко.
Със същото тесто можете да приготвите пайове и с друг пълнеж, включително и просто със сладко.
Продукти за 6-8 порции:
За тестото:
250 мл. прясно мляко
100 гр. краве масло
11 гр. мая на прах
2 яйца
70 гр. захар
1/4 чаена лъжица сол
650 гр. брашно
За плънката:
3-4 среноголеми кисело-сладки ябълки
50-70 гр. захар (или на вкус)
1 чаена лъжица канела
1/2 лимон
1 яйце за намазване отгоре
Започваме от тестото.
Изсипете в канче млякото и нарязаното на малки парчета масло.
Сложете канчето на котлона и изчакайте маслото да се разтопи. Оставете сместа да се охлади до около 40-50 градуса. Ако я пресипете в широк съд, ще изстине по-бързо.
Четете още: Есенно изкушение: Печени круши с мед и орехи
Смесете половината брашно с маята.
Добавете в млякото захарта, яйцата и солта и разбъркайте добре.
Добавете смесеното с маята брашно и пак разбъркайте. Постепенно добавете останалото брашно и омесете еднородно меко тесто.
Тестото ще лепне леко, но това не е проблем – просто намажете ръцете си с олио.
Четете още: Перфектният есенен десерт: Тиквен чийзкейк
Покрийте тестото с домакинско фолио и го оставете на топло място да втаса. Това може да отнеме от 30 мин. до час и половина в зависимост от условията.
Обелете ябълките и изрежете сърцевината. Нарежете ги на малки парчета, добавете лимонов сок и разбъркайте, за да не потъмнеят ябълките.
Размачкайте втасалото тесто и отделете 1/3 от него. По-голямата част разточете на правоъгълник с размер приблизително 40 х 30 см. Поставете го в тавата върху хартия за печене. Отгоре разпределете плънката, оставяйки по 1-2 см. свободен край. Поръсете ябълките със захар и канела.
Разточете оставената третинка тесто на кора със същата широчина, но с по-малка дебелина. Направете в кората шахматно разположени прорези, разпънете я и покрийте с нея плънката. Захванете краищата на пластовете тесто.
Намажете пая отгоре с разбито яйце и го оставете в загрята до 180 градуса фурна за 25-35 минути.
Охладете готовия пай и го сервирайте. Можете да го посипете с пудра захар.
Да ви е сладко!
Следете блога "Да се изгубиш... в Рим!" - едно бягство във Вечния град, посветено на свободния избор, удоволствието и вдъхновението!