Едно от основните правила в „изкуството” на хранене е да се яде бавно и с удоволствие.

За да не си прави запаси за черни дни, тялото трябва да свикне, че има редовен и сигурен източник на енергия.

Неслучайно, диетолози препоръчват да се храним по 5 пъти на ден – 3 основни хранения и 2 леки закуски. (Разбира се, с уговорката, че храната, която приемате не е мазна, тежка и твърде калорична.)

Преди да поговорим по-подробно за навиците ви, свързани с масата, нека ви подскажем един от основните начини да се чувствате бодри, здрави и леки.

Движението!

Ако вървите пеша по 45 минути 5 пъти в седмицата ще боледувате два пъти по-рядко от хора, които не са физически активни.

Движението на тялото стимулира имунни механизми, но и изгаря енергия. Опитайте се всеки ден да правите и по 30 минути упражнения вкъщи.

Хранете се бавно. Много от нас имат лошия навик да приключват с дадено хранене за не повече от 10 минути. Това е абсолютно погрешно, защото мозъкът има нужда от повече време, за да приеме сигналите от стомаха, до каква степен е пълен.

Хранете се по най-малко 20 минути (закуска, обед и вечеря) и по 10 минути за останалите две леки хапвания през деня.

Най-лесно се затлъстява от храна, която поглъщате, без да усетите – вечеря пред телевизора, пуканки в киното, вафлички пред компютъра и пр.

Внимавайте и с количеството храна, което дегустирате по време на готвене. В един момент може да се окаже, че освен, че не изпитвате пълно удоволствие от ястието, сте и преяли.

Обърнете внимание на следващите подточки, в които ви представяме един примерен балансиран режим на хранене. Ако го спазвате, ще се чувствате сити, а всъщност ще сте поели много по-малко храна:

- Закуска между 7 и 8 часа сутринта;

- Междинна закуска в 10.30 часа;

- Обяд между 12 и 13 часа;

- Следобедна закуска в 16.30 часа;

- Вечеря между 18 и 20 часа.

И как по-точно да отслабнете?

Винаги се придържайте към часовете за хранене, посочени по-горе. Контролирайте се непрестанно и не приемайте калорични бомби като шоколади, вафли, чипс, банички и др. Ако не издържате и ви се дояде нещо от „забранените харни”, то поне си го позволете на мястото на някое от 5-те дневни хранения. Вечер избягвайте всичко тежка, мазно и калорично.

Ако искате да се поглезите някоя вечери или сте поканили гости, си направете вегетарианска пица с много тънък плат и голямо количество зеленчуци - пресни домати, чушки, тиквички, лук, гъби (може също да добавите спанак и броколи). Поръсете пицата с подправки като черен пипер и босилек и запечете във фурната.

Много е важно да се храните възможно най-често с плодове и зеленчуци. Всеки ден трябва да приемате зеленчуци от 3 до 5 пъти (поне при всяко основно хранене) и плодове от 2 до 3 пъти (след основни хранения и при едно от междинните).

Когато свикнете да ги приемате, те ще ви засищат достатъчно и няма да посягате толкова често към храни, съдържащи повече мазнини.

Когато готвите намалете използваната мазнина до минимум, а салатите овкусявайте с мъничко зехтин. Старайте се да избирате за салатата зеленчуци с по-тъмни нюанси на зеленото и червеното. Те съдържат повече естествени багрила и са по-полезни за организма.

Месото гарнирайте с царевица, сурови домати или доматен сос.