Автор
Woman.bg

За какъв здравословен проблем алармират торбичикте под очите?

Торбичките под очите са кошмарът на хиляди жени по света, но се оказва, че козметичният дефект всъщност е съвсем нормална реакция на организма.

Причината за появата на кръговете е оттичане на лимфата в областта на очите, където кожата е много тънка. Цветът им пък се дължи на кръвоносните съдове, които минават под тях.

Сред най-често срещаните причини за торбичките са тежка нощ, прекаляване с алкохол и цигари, дълга работа на компютър при слаба светлина, всекидневен стрес, продължително четене и т.н. Друг ефект от този тип натоварване е главоболието и трудното концентриране и фокусиране на погледа.

Единственият лек за торбичките са почивката и здравословният начин на живот. Няма кремове, които да накарат кръвоносните ви съдове да се приберат, кожата ви да стане по-малко прозрачна или пък да ви отърват от умората. Американски учени са стигнали до извода, че са необходими 15 минути почивка за всеки час, прекаран пред компютъра. Желателно е от време на време да прехвърляте погледа от монитора към по-далечни предмети.

Четете още: Ягоди срещу кожни алергии

Aлергия

Много жени отдават появата на тъмни кръгове под очите на напредването на възрастта, но се оказва, че често не годините, а алергичните реакции са причина за неприятния ефект на кафеникаво сивите торбички. Те могат да бъдат реакция на организма към различни вещества във въздуха – полени, прах и бактерии. Организмът може да реагира отрицателно и към някои съставки в алкохолните напитки или други упойващи и успокояващи вещества.

По наследство

При някои хора кръвоносните съдове са разположени в непосредствена близост до очите. Това е една от причините да се появяват т. нар. тъмни кръгове. Само една нощ, прекарана в силно запушено място, съчетана с прекомерно количество алкохол, дава като резултат тъмните кръгове.

Физиологичен дисбаланс

Тъмни кръгове могат да се появят и вследствие на нарушена обмяна на веществата в организма. В този случай трябва да се намали употребата на цигари, алкохол, сол и различни пикантни храни.

"Да" на съня

Най-честата причина за поява на торбички и кръгове под очите е недоспиването. Когато организмът не е отпочинал достатъчно, кожата става бледосива, а кръвоносните съдове – по-лесно забележими. Причинители могат да бъдат още липса на желязо в кръвта и заседнал начин на живот.

Четете още: Козметиката е вредна за здравето

Краставицата прави чудеса

Сред най-разпространените „лекарства” за тъмни кръгове под очите е сънят. Това е и рецептата за красота на Мерилин Монро, която казвала, че единствено качественият сън може да я направи хубава. Дерматолозите препоръчват още при поява на подутини и тъмни кръгове под очите да се приемат повече течности, а в случай че кожата е изложена на директна слънчева светлина, да се нанася плътен слой защитен крем. Малко известен факт е, че слънчевите бани могат да способстват за появата на издайническите кръгове.

Резенче краставица върху клепачите или пакетче натопен в хладка вода зелен чай също вършат чудеса. Сред причините за поява на тъмните петна под очите може да бъде и недостигът на витамин С. За да предотвратите появата им през зимата, е важно да се консумират много плодове – лимони, портокали и свежи зеленчуци, богати на фибри.

Източник: novinar.bg