Сочните пресни смокини са един от най-добрите източници на фибри сред плодовете и зеленчуците.

Този плод заслужено си е спечелил славата на библейско дърво - плодът е полезен при лечение на полова слабост, запек, лошо храносмилане, хемороиди, диабет, бронхит и астма. Народната медицина използва и листата на смокинята. Те се берат по време на цъфтежа и се ползват при всички видове кашлица.

Смокинята може да бъде част от всяка една специална диета. Тъй като смокините по природа не съдържат мазнини, натрий или холестерол, но притежават голямо количество фибри, то те са идеална храна за тези, които се опитват да намалят от теглото си.

Смокините лекуват обезцветяване от витилиго и черни точки. Помагат за запазване на красотата и младостта.

Сладки и сочни – ще ви представим една лесна за приготвяне рецепта със смокини, която да ви услади деня:

Необходими продукти:


20 твърди смокини;
1 ч.л. канела на прах
100 гр. течен мед;

Начин на приготвяне:

Основата на смокините се разцепва на 4, за да може по-добре да поемат аромата на меда.

Фурната се загрява на 180 градуса. На слаб огън на котлона се загрява меда и канелата.

Смокините се подреждат в тавичка от йенско стъкло, заливат се с медения сироп и се поръсват с мащерка.

Пекат се във фурната на 200 градуса за около 5-8 минути. Сервират се топли.