“Здравето се оформя още в утробата”, казва д-р Мишел Оден – френски акушер-гинеколог и хирург, пръв въвел басейните за раждане във вода и родилните зали с домашна обстановка.

Ако по време на бременността сте с нагласата, че ще родите естествено и не се страхувате от това, цезаровото сечение е по-добре да се избегне. До него жената прибягва или поради страха от болката, или защото се оставя на лекаря да я убеди.

А знаете ли, че не е задължително да ви боли при естествено раждане, че днес то се провежда с обезболяващи?

Поставянето на лумбална анестезия например почти изцяло премахва болката през мъчителните часове. Ако сте разбрала, че естественото раждане е изумителен процес, който ви дарява с уникалната възможност да станете част от природата, като сама дадете живот на своето дете, на лекаря ще са му необходими сериозни аргументи, за да ви убеди в необходимостта от цезарово сечение.

Разбира се, ако е невъзможно да родите без цезарово сечение, ако показанията за него са безспорни, отказването от операция е абсурдно. Окончателното решение лекарят и бъдещата майка вземат на 37-38-та седмица от бременността след щателни изследвания. В някои случаи това е единствената възможност да станете майка, без да рискувате собствения си живот и този на детето. Но само в някои.

Знаете ли, че секциото в много от случаите води до астма у новороденото? Голям процент от планово родените деца имат дихателни затруднения. Защо?

Логичното и просто казано обяснение: по време на бременността белият дроб и дихателните пътища на плода са запълнени с течност.

Когато се прави цезарово сечение, течността остава там и така се появяват дихателни затруднения впоследствие. Ако раждането е естествено, тази течност се изцежда, след като изплаче бебето.

Цезаровото сечение може да създаде и много други проблеми. За да може бъдещата майка правилно да се ориентира, тя трябва да го знае.

1. Болката
Не си струва да се мисли, че раждането с цезарово сечение е безболезнено. Действието на наркозата преминава бързо, а раната на корема (с дължина не по малко от 10 см) остава. Първите денонощия след операцията са мъчителни, а и после организмът на майката се възстановява трудно.

2. Наркозата
Цезаровото сечение понякога се провежда с пълна упойка, изискваща изкуствено дишане, а това винаги е свързано с риск от усложнения. Ето някои от тях - рефлекторно спиране на сърцето, спазъм на ларинкса, задушаване.

3. Кръвозагубата
При цезарово сечение жените губят от половин до един литър кръв повече, отколкото при обикновено раждане. Затова често след операция е необходимо кръвопреливане.

4. Травмата
Бъдещите майки може да се стремят към цезарово сечение поради страх от родови травми. Но от такива травми не е застраховано детето. Стремейки се да намалят до минимум разреза на матката, лекарите могат да попаднат в ситуация, в която главата на детето да не може да излезе навън. Възможно е в този случай то да се задуши или да получи травма на гръбначния стълб.

5. Наркозата на бебето
По време на цезарово сечение наркозата действа на детето в не по малка степен, отколкото на майката. Бебето се ражда полусънено, със забавени реакции - то диша лошо, рефлексите му са забавени.

6. Кърменето
Много полезно е веднага след раждане детето да се сложи на гърдата. Но това е невъзможно при цезаровото сечение. При нормално раждане тези възхитителни минути се подаряват на майката.

7. Хранене след това
Опасявайки се от следоперативни усложнения, обикновено след операцията лекарите назначават антибиотици. Доколкото с майчиното мляко антибиотиците ще постъпват и в детския организъм, кърменето се отлага почти със седмица.

8. В реанимацията
Обикновено няколко часа след раждане майките стават и сами преповиват и кърмят детето си. След цезарово сечение жената лежи целия ден на системи, без да има възможност да си види бебето.

9. Морфологията
При преминаването на детето през влагалището то ''се снабдява'' с майчини млечнокисли бактерии, които след това го предпазват от болестотворни микроби и създават основа за развитието на нормална микрофлора. Появявайки се на света с помощта на цезарово сечение, детето остава ''стерилно'' - по кожните и слизести обвивки микробите се размножават безпрепятствено.

10. Белегът от операцията
Той не разкрасява жената, макар че сега цезаровото сечение го правят ниско долу на корема и шевовете лесно могат да се скрият под бельото.

11. Белегът на матката
При евентуално следващо раждане също ще се наложи операция, доколкото лекарите се опасяват от разкъсване на матката на мястото на белега.

12. Психология на майката
Когато майката вижда как се ражда детето й, чувството е неповторимо. След цезарово сечение жената не изпитва това. На нея просто й донасят бебето и казват, че това е нейното дете. Може да я измъчва чувство на вина пред детето - за неестественото му появяване на този свят. Понякога жената има и психологически проблеми, свързани с операцията.

13. Психология на детето

Според скорошно изследване децата, неминали през родов стрес, по-дълго се адаптират към новите жизнени условия. Те като цяло са по-пасивни, контактите им с околния свят са затруднени.