Тя е вече на 114 години и същевременно е много практична: с нея бързо и лесно намаляваме ноктите си.

Можем да я използваме, както ако имаме здрави и твърди нокти, така и при меки и чупещи се. Но трябва да я употребяваме само след баня.

Класическата нокторезачка, която всички познаваме, наподобява клещи. В единия си край има 2 остриета, с които твърдите и дебели роговични образования лесно се режат.

В какво се състои предимството на този инструмент? Той е така направен, че не позволява да упражняваме натиск върху ноктите си и те не се отрязват, а леко се „отчупват”. В резултат на което плочката не се разцепва или пък нанесената й щета е много малка.

И това пак се дължи на факта, че при упражняване на натиск в една посока при рязане, натоварването е малко. Не се появяват и микроскопични наранявания, през чиито отвори могат да нахлуят гъбички.



Колкото и да хвалим нокторезачката, тя не е съвършена. А какъв тогава й е недостатъкът? Той се състои в следното: с нея не може да се отреже нокътят така фино, както го прави ножичката. След нея трябва да използваме пила за изравняване на образувалите се ръбове.

Когато купуваме нокторезачка, трябва да внимаваме тя да бъде от висококачествен материал, и да бъде достатъчно остра. Така ще избегнем опасността от нараняване на нокътя.

Нокторезачката е подходяща и за деца, даже е за предпочитане пред ножичката. Много по-лесно се борави с нея, отколкото с ножичка.