Здравата и блестяща коса е показателна за здравето на целия организъм. Ако боледувате или се храните неправилно, косата страда и се изтощава.

Ето кои елементи и вещества трябва да присъстват в храната ни, за да допринесе тя за хубавата и здрава коса, според zdrava.bg

Вода

1/4 от косъма се състои от вода. Тя осигурява неговата гъвкавост. Организмът трябва да получава достатъчно количество вода. Затова не чакайте да ожаднеете. Ако много ви се прииска да пиете, това означава, че тялото вече е загубило част от необходимата му влага. Дневно трябва да се изпиват по 8-10 чаши вода, т.е. 1,5-2 л течности.

Четете още: Грижа за дълга коса

Белтъчини

Белтъчините са строителните елементи на косата. Те заздравяват косъма и отговарят за устойчивостта й към различни увреждания. Протеините се съдържат в големи количества в рибата, месото, млякото и млечните продукти.

Минерали

Желязото помага за доставянето на кислород до корените на косата. Негови най-добри източници са червеното месо и тъмнозелените зеленчуци.

Цинкът е строителен материал, които формира белтъчната основа на косата и възпрепятства нейното окапване. Най-много цинк се съдържа в месото и морските продукти.

Медта участва в процеса на пигментация на косата. Можете да подобрите естествения й цвят като включите в диетата си храни, богати на мед: черен дроб, пресни зеленчуци, ядки.

Витамини

Витамин А осигурява здрава кожа на главата. Той се съдържа най-много в морковите и другите зеленчуци, но не забравяйте, че той, както всички мастноразтворими витамини, се усвоява по-добре с помощта на мазнини при слаба термична обработка.

Витамини В и С пък са необходими за добрата циркулация на хранителните вещества, растежа и яркия цвят на косата.

Четете още: Красива пролетна прическа

Редовни физически упражнения

Те също помагат за поддържането на здравата коса, тъй като засилват постъпването на кръвта в капилярите на кожата на главата и транспортират хранителните вещества към корените на косата.