Първите бръчки се появяват именно около очите. Дори да нямате и една бръчица около очите, не пренебрегвайте тази зона на лицето и полагайте грижи за нея.

Колкото по-рано започнете да се грижите за околоочния си контур, толкова по-добре. Заради липсата на подкожна мазнина кожата около очите лесно се изсушава и губи еластичността си.

Когато сте будни, кожата на клепачите постоянно е подвижна и ако не е достатъчно овлажнена и подхранена, първите бръчици бързо ще се появят в тази област.

Причините за появата на бръчки под очите се много. На първо място, това е прекалено активната мимика при суха кожа, а също и работата на компютър. Когато дълго време гледате в монитора съсредоточено, влакната на тънките очни мускули се свиват, забавят обмяната на веществата и кръвообращението в тази област, в следствие на което се появяват бръчки. На този процес, също така може да повлияят и такива фактори като тютюнопушене и стрес.

Нанасяйте леки кремове около очите си, ако сте под тридесет години. Специалните натурални масла, които се продават във всяка аптека, ще заменят кремовете.


Избягвайте кремове с ланолин, тъй като понякога при употребата на такива средства кожата около очите се зачервява и се подува. След тридесетия си рожден ден наблегнете на по-качествена козметика за кожата около очите

За да съживите кожата около очите, трябва активно да я подхранвате и овлажнявате, а в този процес най-добрите помощници са маските на основата на масла.

Маска на основа на зехтин

Опитайте се да смесите 50 мл зехтин и 10 мл маслен разтвор на витамин Е. След това нанесете получената смест върху кожата около очите. Попийте излишното с помощта на салфетка след петнадесет минути.