Съставка в зеления чай, известна като полифенол Е, потиска растежа и миграцията на туморни клетки, сочат резултатите от американско изследване.

Д-р Катрин Крю от Колумбийския университет в Ню Йорк и колегите й заявиха, че направили откритието, докато анализирали резултатите от изследване с полифенол Е, обхванало 40 жени, които са засегнати от негативен за хормонални рецептори рак на гърдата.

"Редица предклинични изследвания фокусираха вниманието върху епигалокатехин 3 галат – една от главните съставки в зеления чай, и различните възможни механизми на въздействието й срещу рака, но е много трудно да се направи същото в проучване с хора, поясни д-р Крю.



Това изследване е с прекалено малки мащаби, за да се каже със сигурност дали зеленият чай предотвратява рак на гърдата. То обаче е крачка напред в опознаването на противораковите механизми."

В рамките на изследването участничките приемали 400, 600, 800 милиграма полифенол Е или плацебо два пъти дневно в разстояние на 6 месеца. Учените взели проби от кръвта и урината им два, четири и шест месеца след началото на изследването.



Оказало се, че след първите два месеца жените, приемали екстракта, са със значително намалени нива на хепатоцитния растежен фактор, който е от значение за развитието на рака на гърдата, в сравнение с участничките, приемали плацебо. След четири и шест месеца различията не били статистически значими.

Получените резултати бяха представени на годишната международна конференция на Американската асоциация за онкологични изследвания в Лос Анджелис, съобщи bTV.