Идеалният хранителен режим разбира се трябва да включва пресни зелени подправки.
През зимата обаче човек няма богат избор – ако магданозът и копърът все още заемат местата си по магазините, то босилекът, чубрицата, ментата, розмаринът, градинският чай и другите ароматни билки най-често се намират в сушен вид.
Може би ще станете по-малко зависими от атмосферните условия, ако си отглеждате подправки сами вкъщи?
Това има редица предимства. Първо – пресните подправки винаги ще са ви под ръка, второ – ще ви излязат по-евтино, трето – полезни са, тъй като съдържат много полезни витамини и микроелементи и четвърто – зелените растения ще украсят прозореца ви и ще внесат лятно настроение в дома ви през зимата.
В тази статия ще ви препоръчаме някои подправки, които са най-подходящи за отглеждане в домашни условия.
Избор на растения
Преди да си купите семена, определете какви точно билки ви трябват за вашите лични нужди:
Анасон: листата се добавят в супи, сосове и салати, а семената- в печива и напитки.
Босилек: листата се добавят в супи, сосове за спагети, месни ястия. Могат да се сложат и в оцета за аромат.
Кимион: листата се добавят в салати, чайове, сосове и супи, а семената се използват за ароматизиране на соленки, хляб, салати и сирена.
Див керевиз (кервел): листата се добавят в салати, супи, сосове и чайове.
Кориандър: стръковете и семената се добавят в месни ястия, супи и сосове.
Копър: добавя се в най-различни супи и ястия, както и в салати и печива. Комбинира се отлично с месо, риба и кисело мляко, сложен в маринатата придава аромат на туршии. от копър дори се прави чай!
Магданоз: добавя се в супи, гарнитури, ястия, салати, смесени подправки, сосове и др.
Градински чай: листата се добавят в омлети, палачинки и задушено месо, с подправката се ароматизират и алкохолни капитки.
Зелен лук: добавя се в ястия с яйца, супи, салати, сирена и сосове за риба и месо.
Резене: цялото растение е ядивно, семената се добавят в колбаси и печива, а листата се комбинират добре с риба, зеленчуци и сирена.
Маточина и мента: добавят се в супи, рибни ястия, месо и зеленчуци, както и в чайове и други напитки.
Майорана: придава приятен аромат на месото, добавя се и в салати, омлети, желета и чайове.
Риган: добавя се в месни ястия и сосове, особено добре се комбинира с домати.
Розмарин: добавя се в чайове, печива, месни и зеленчукови ястия.
Киселец и спанак: използват се за приготвяне на супи и омлети, могат да послужат като плънка за печива.
Естрагон: добавя се в сосове, салати, супи, омлети, месни, зеленчукови и рибни ястия.
Мащерка: освен че е чудесна за чай, мащерката се комбинира добре с пилешко, риба, задушени ястия, супи, доматени сосове, сирена, яйца и ориз.
Очаквайте продължение