Идеалният хранителен режим разбира се трябва да включва пресни зелени подправки.

През зимата обаче човек няма богат избор – ако магданозът и копърът все още заемат местата си по магазините, то босилекът, чубрицата, ментата, розмаринът, градинският чай и другите ароматни билки най-често се намират в сушен вид.

Може би ще станете по-малко зависими от атмосферните условия, ако си отглеждате подправки сами вкъщи?

Това има редица предимства. Първо – пресните подправки винаги ще са ви под ръка, второ – ще ви излязат по-евтино, трето – полезни са, тъй като съдържат много полезни витамини и микроелементи и четвърто – зелените растения ще украсят прозореца ви и ще внесат лятно настроение в дома ви през зимата.

В тази статия ще ви препоръчаме някои подправки, които са най-подходящи за отглеждане в домашни условия.

Избор на растения



Преди да си купите семена, определете какви точно билки ви трябват за вашите лични нужди:

Анасон: листата се добавят в супи, сосове и салати, а семената- в печива и напитки.

Босилек: листата се добавят в супи, сосове за спагети, месни ястия. Могат да се сложат и в оцета за аромат.

Кимион: листата се добавят в салати, чайове, сосове и супи, а семената се използват за ароматизиране на соленки, хляб, салати и сирена.

Див керевиз (кервел): листата се добавят в салати, супи, сосове и чайове.

Кориандър: стръковете и семената се добавят в месни ястия, супи и сосове.

Копър: добавя се в най-различни супи и ястия, както и в салати и печива. Комбинира се отлично с месо, риба и кисело мляко, сложен в маринатата придава аромат на туршии. от копър дори се прави чай!

Магданоз: добавя се в супи, гарнитури, ястия, салати, смесени подправки, сосове и др.

Градински чай: листата се добавят в омлети, палачинки и задушено месо, с подправката се ароматизират и алкохолни капитки.

Зелен лук: добавя се в ястия с яйца, супи, салати, сирена и сосове за риба и месо.

Резене: цялото растение е ядивно, семената се добавят в колбаси и печива, а листата се комбинират добре с риба, зеленчуци и сирена.

Маточина и мента: добавят се в супи, рибни ястия, месо и зеленчуци, както и в чайове и други напитки.

Майорана: придава приятен аромат на месото, добавя се и в салати, омлети, желета и чайове.

Риган: добавя се в месни ястия и сосове, особено добре се комбинира с домати.

Розмарин: добавя се в чайове, печива, месни и зеленчукови ястия.

Киселец и спанак: използват се за приготвяне на супи и омлети, могат да послужат като плънка за печива.

Естрагон: добавя се в сосове, салати, супи, омлети, месни, зеленчукови и рибни ястия.

Мащерка: освен че е чудесна за чай, мащерката се комбинира добре с пилешко, риба, задушени ястия, супи, доматени сосове, сирена, яйца и ориз.

Очаквайте продължение