Тосканските супи обикновено са богати на съставки ястия, които сякаш изобразяват плодородието на прословутата италианска област и забележителната любов на жителите й към добрата храна.

Тази рецепта със сигурност ще ви направи съпричастни към това кулинарно влечение.

Необходими продукти за 6 - 8 порции

3 с. л. зехтин
1 глава лук, нарязана на ситно
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
2 стръка праз, нарязани на кръгчета
1 тиквичка, нарязана на кръгчета
2 моркова, нарязани на кръгчета
2 стръка целина, нарязани на ситно
1 дафинов лист
1 ч. л. сушен риган
зеленчуков бульон
1 ч. ч. сварен нахут и/или зрял боб
1 ч. ч. паста
2 домата, обелени и нарязани на четвъртини
1 ч. ч. замразен грах
1 с. л. пресен босилек, нарязан
черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

1.В сгорещения зехтин се задушават лукът и чесънът, докато омекнат. Прибавят се празът, тиквичката, морковите, целината, дафиновият лист и риганът.

2.След 5 мин. се прибавят 2 л гореща вода, зеленчуковия бульон и нахутът. Супата се покрива и се вари, като се разбърква от време на време.

3.След 20 мин. се слага пастата. Вари се 7-8 мин. и се прибавят доматите и грахът. След 5 мин. супата е готова. Подправя се с лимонов сок, сол и пипер и се сервира със струйка зехтин и нарязан босилек.

Източник: menumag.bg