Автор
Woman.bg

Жената, която се превърна в символ на трагедията в Бостън

Ужасеното лице на тази руса жена се превърна в символ на вледеняващите бомбени атаки по време на традиционния маратон в Бостън.

Дамата бе идентифицирана с името Никол Грос и според журналисти е очаквала майка си на финалната линия, в момента в който бомбите експлоадират.

На фотоса Никол е заснета седнала на земята, обляна в кръв, с разкъсани дрехи и рани, загледана в нищото. Снимката е дело на фотограф от „Дейли нюз“ и след като си спечели място на корицата на изданието бързо обиколи целия свят и остави отпечатък у всеки съпричастен към трагедията.

Грос е фитнес инструктор по професия, а след трагедията тя има фрактура на крака и глезена и вече е претърпяла една операция, но се нуждае от още една хирургическа намеса.

Няколко члена от семейството на жената са засегнати от атаките, които покосиха Америка в понеделник. Никол отпътувала за Бостън заедно със съпруга си и сестра си, за да могат да гледат майка й, която решила за пръв път да вземе участие в традиционния маратон в града. Майката на двете жени, Каръл Даунинг, все още не била стигнала до финиша, в момента в който избухнали двете бомби. В резултат от атаките, сестрата на Никол, която е детска учителка от Балтимор, е трябвало да претърпи частична ампутация на крака си. Съпругът на Никол също има изгаряния от екплозиите, но състоянието му е доста добро.



Припомняме ви, че две експлозии разтърсиха мястото на финала на маратона в Бостън Жертвите са три (сред които и 8 годишно дете) и десетки ранени - повече от 140 души.

Взривните устройства са били поставени в тенджери под налягане, натъпкани с метални парчета, пирони и сачми, за да предизвикат максимални поражения.

Подобни импровизирани бомби са били използвани в Афганистан, Индия, Непал и Пакистан и ФБР и министерството на вътрешната сигурност на САЩ са имали предупреждения за тях още през 2004г.