Всяка жена има периоди, в които е по-слаба, и такива, в които сантиметрите в ханша и дупето започват да се увеличават.

Според специалистите има четири определени периода от живота, в които представителките на нежния пол трябва да бъдат особено внимателни към фигурата си, ако не искат да станат дебели и безформени.

Когато настъпи моментът, в който тялото е склонно да трупа излишни килца, красавиците трябва да проявяват повишена бдителност, защото ако обемът на талията надвиши 88 см, вече тава въпрос не за излишни килограми, а за затлъстяване, пише zdrave.bg.

Максималният обем на талията, който може да си позволи една жена, без да се опасява за здравето си, е 80 см. Не трябва да се забравя, че наднорменото тегло води до заболявания като диабет, хипертония, сърдечна недостатъчност, камъни в жлъчката, новообразувания, варикоза, деформация на ставите, инсулт.

Ето и кои са периодите, през които жените обикновено качват излишни килограми:

Преди да навършат 20

По време на половото съзряване под влиянието на хормоните тялото на жените често се закръгля. Естрогените се отделят от мастната тъкан, необходими за редовното протичане на месечния цикъл и овулацията. Подрастващите, без да са наясно какво се случва с тяхното тяло и често без всякакъв контрол, консумират храни като чипсове, сладки неща и сандвичи, за да повишат по някакъв начин настроението си. В резултат на това понякога се стига дори до затлъстяване, т.е. и до нарушаване на обмяната на веществата.

Бременност

По време на бременността много жени смятат погрешно, че им е позволено да ядат от всичко по много. Това не е полезно не само за бъдещите майки, но и за бебетата. През този период жената е способна напълно да загуби контрол над своето хранене. Схващането, че трябва да се приема храна като за двама, само способства за натрупването на ненужни за майката килограми, които се свалят адски трудно.

Четете още: За стройна фигура – обядвайте с... мъже



“Неудобствата“ на любовта

Голяма заплаха за стройното тяло са периодите, в които жените приемат контрацептиви. Да, вярно е, че хапчетата антибебе вече са пречистени, не съдържат вредни съставки и не предизвикват излишно окосмяване, но почти винаги водят до напълняване. Голямото количество хормони е способно да промени метаболизма на мастните тъкани и да облекчи натрупването на запаси от мазнини.

След 50 години

След 50-годишния си юбилей жената често започва да се оплаква от проблеми с обмяната на веществата, настъпване на менопаузата, дискомфорт, болки в главата. Този период се оказва и изключително рисков за талията на жените, защото те често качват по над 10 килограма. 60 на сто от представителките на нежния пол през този период напълняват. Женските полови хормони (естроген) намаляват своята активност и все по-голяма роля започват да играят мъжките хормони (тестостерон), чиято концентрация остава в организма на жената практически без промяна в продължение на целия й живот.

Тогава много дами наддават на талия и често придобиват типичния за мъжете бирен корем. Причината – мъжките хормони след 50-ия рожден ден на жената започват да й влияят повече от женските. Когато дупето отслабне, а шкембето изпъкне – задължително идете на лекар – това е най-страшното затлъстяване, което може да доведе до редица заболявания.

Четете още: 1 месец топим мазнините от ваканцията


За тънка талия – спрете манджата

Всички диетолози са единодушни, че най-ефективният метод за избавяне от ненужните килограми е намаляване на количеството употребявани мазнини и калории. Храната трябва да съдържа повече белтъчини и витамини.

За да имате стройна фигура, трябва да се увеличи и физическата активност. Така се запазва високата потребност на организма от енергия и не се стига до намаляване на мускулната маса. Един час игра на тенис например способства за изгарянето на 350 кал, един час плуване – 500 кал.