Автор
Woman.bg

Жените и техните обувки: една любовна история

Първа беше Пепеляшка, после се появи Кари Брадшоу. Ще се опитаме да намерим обяснение защо обувките покоряват въображението и опразват портфейлите ни – сега повече от всякога.

Много преди високите токчета с шипове (може би сте чували за Louboutin?) да станат желана придобивка, жените винаги са били луди за обувки, но напоследък имаме и доказателство до къде се простира тази лудост: докато нивото на продажбите на повечето стоки рязко спадна поради кризата, продажбите на обувки са се увеличили, в сравнение със същия период миналата година.

Съгласни сме, че покупката на нов чифт има почти свръхестествено действие (може веднага да вдъхне нов живот на някой тоалет от миналата година или просто да ви накара да се чувствате секси), но това не обяснява напълно защо продажбата на обувки процъфтява.

Весели крачета

Настроението ни винаги се е подобрявало сериозно, когато пробваме нещо ново. Тогава се отделя допамин, който ни дава доза приятно усещане, подобно на действието на наркотик. Допаминът се увеличава докато не дойде моментът да извадите парите.

Обикновено тогава тръпката изчезва и на нейно място се промъква чувство на вина..., освен ако това, което си купувате, не е чифт обувки. Купувачите осмислят покупката на обувки, като ги обявяват за нещо практично – нещо, което може да се носи много пъти в седмицата. Така приятното чувство остава с тях по-дълго.

Не само допаминът има ефект. Качеството на обувките да подобряват настроението се дължи на друга мозъчна реакция. С купуването на нов чифт се стимулира област във фронталния дял на мозъчната кора, която е свързана с колекционирането.

Обувките са колекционерски обект, независимо дали жените го осъзнават. Просто си помислете колко често ще ги видите артистично наредени на рафтове и полици. Като скулптури са. Резултатът е, че щом се сдобием с някой чифт за колекцията, получаваме приток на адреналин, подобно на вълнението, което филателистът изпитва при някоя рядка находка.

Една по-висша сила

Всички тези прекрасни емоции се подсилват, когато избирате високи токчета... Все пак тук главен виновник е природата ни, не Джими Чу.

И при нас, както при повечето животни, височината се асоциира със сила. Високите токчета могат буквално да повишат статуса ви, тъй като сте по-висока, когато ги носите.

Токчетата имат и историческа важност, което им добавя още чар. През изминалите векове, само богатите са носели токчета – всички останали са обували практични за работа обувки. Токчетата са били символ на висок социален статус и в днешни дни в нас все още е запазена част от това разбиране.

Сексапилно излъчване

Ако започнем да си говорим за високите обувки с тънко токче, сексът неминуемо изплува в съзнанието ни. Тези обувки са наистина секси, но защо?

Когато една жена ги обуе, тя заема първична поза за чифтосване, наречена лордоза. Задните й части изпъкват, гърбът й се извива.

Освен това, умовете ни са структурирани така, че да свързваме краката със секса. Областта на мозъка, която се свързва с гениталиите е точно до тази, която отговаря за краката. Двете области си комуникират индиректно, което може би обяснява защо обувките могат да имат еротично въздействие. А ние си мислехме, че всичко се дължи на любовта ни към висшата мода...