Автор
Woman.bg

Жените от 20-те години на XX век, които повлияха съвременния облик на модата!

В поредица от статии ще ви представим известните дами от 20-те години на миналия век, чийто стил изцяло променя съществуващия до тогава и ефектно задава облика на модата, такава каквато я познаваме днес.

От супер женствените и бляскави дами до пленителния андрогенен стил, модата на 20-те се характеризира с господството на свободния дух и пленителната любов към експериментите.

След края на Първата световна война дамската мода разцъфва и на модния небосклон се издигат както полите с по-къса дължина, така и панталонът, който Коко Шанел успешно и със стил интегрира от мъжкия в дамския гардероб.

И въпреки че комфортът е водещ, дрехите от това десетилетие несъмнено са изключително бляскави, като неоспоримо доказателство за това са арт деко мотивите, с които те се открояват, както и сатенените и кадифени рокли с богати инкрустации, които се превръщат в запазена марка на редица красавици от този период, включително Джозефин Бейкър, Клара Боу и Грета Гарбо.

Габриеле "Коко" Шанел, края на 20-те години на ХХ век

Едва ли има съвременна дама, която да не е невероятно благодарна на мадмоазел Коко за десетки пленителни иновации, които тя въвежда в света на модата. Дългият списък с нейните модни „изобретения“ включва малката черна рокличка и еспадрилите... Но несъмнено най-голямото от всички постижения на французойката в света на модата е пленителното освобождаване на дамския стил и дръзката промяна на неговия облик. Коко е истински пионер в модата, първият дизайнер, наложил визията на андрогенните кройки и на ежедневния шик, тя е модният гений, който се осмелява да изведе панталона от мъжкия гардероб и ефектно да го въведе в дамския.

Колиин Мур, 1929 година

Звездата на нямото кино – актрисата Колиин Мур, е дамата, наложила модата на боб прическата. В края на 20-те години на миналия век жените в САЩ и Европа започват да копират късата подстрижка на Колиин, която е първата известна дама, появила се с подобен тип прическа.

Страстта към късото каре не стихва и през следващите десетилетия, за да стигне и до наши дни и да заплени сърцата и украси визиите на някои от най-известните съвременни дами.

Джозефин Бейкър, късните двайсет години на ХХ век

Това е дамата, която вдъхновява танца тип booty-shake, чиято най-голяма почитателка е кралица Бионсе. Джозефин несъмнено е изключително интересна и колоритна личност. Тя е не само шпионин и модна икона, но и горда притежател на тигър, с който се разхожда из улиците на Париж.

Известната дама е известна не само с ефектните си танци, но и като кралица на аксесоарите, която обожава АртДеко принтовете не само на сцената, но и в ежедневието си.