Животът е прекрасен. Светът е място на изобилие. Хората и техните взаимоотношения са неповторими и безценни.

Аз предпочитам да вярвам в това. Нагласата ни, често чертае по-голямата част от живота ни и събитията на които сме свидетели. А нагласата си определяме самите ние. Ние можем да избираме измежду хиляди мисли. Можем да виждаме само хубавото, или само лошото. Можем да възприемаме всичко и всеки като приятел и урок, или като враг и опасност.

Затруднението възниква от следното:

Трудно е да създадеш своя представа, по-лесно е да следваш вече съществуваща - чужда.

Трудно е да приемеш, че отговорността за твоите чувства и преживявания тежи изцяло на теб.

Трудно е да си различен. Да разчупиш кутийката, в която твоето семейство, приятели, среда са те поставили.

Лесно е да си жертва. Всеки е бил, всеки се е чувствал така в даден момент от живота си. Но най-голямата вреда, която човек сам може да си причини, е да се приема за жертва. Винаги. Във всяка ситуация. Това означава, че оставя контрола на живота си в други ръце. И се завърта в центрофугата на безсилието, оплакването, стаеният гняв и страданието. Да си жертва не е похвално. Няма ореол, няма възмездие, няма „хепи енд“. За да получиш всичко желано, за да имаш пълноценни взаимоотношения със семейството си, с партньора си, колегите, с учреждения и техните служители, трябва да станеш Господар. На себе си.

За това се разказва в книгата на Дейл Карнеги – „Бъди господар на живота си“. Карнеги е американски писател и лектор, създател на известни курсове за личностно развитие. Самият той е роден е в бедно фермерско семейство. Баща му не е бил в състояние да плаща за пансиона на сина си в колежа, затова Дейл ежедневно преминавал на кон 6 км. път дотам и обратно. Когато станал студент в последния курс, Дейл завоювал всички награди за публично говорене.

При завършването на колежа Карнеги получил примамливо предложение за работа в областта на търговията. Той го приел и скоро постигнал значителни успехи в това поприще. Курсовете му са едни от най-посещаваните, залите са все по-препълнени, а броят на последователите му расте. Материалите, написани от него са актуални и днес!

Ето 15 от най-въздействащите цитати, които МОГАТ да променят нагласата ви на жертва:

1. Най-свободните хора на света са онези, които имат чувство за вътрешен мир. Те просто отказват да се подчиняват на чуждите капризи и ръководят живота си с мълчалива ефективност.

2. Вие сте това, което искате да бъдете, и ако престанете да очаквате от себе си емоционално разстройство и лабилност, ще започнете да придобивате чертите на пълноценен човек.

3. Ако си представяте себе си като непохватни, недодялани, мълчаливи, несръчни, стеснителни, затворени и т.н., очакванията ви са асоциални и от тях произтича асоциално поведение.

4. Ако очаквате, че парите винаги ще се печелят трудно, тази нагласа често ще ви пречи да забелязвате възможностите за промяна на финансовото ви състояние.

5. Не се обезсърчавайте от няколко първоначални неуспеха. Гледайте на тях просто като на придобиване на опит и продължавайте нататък. Най-лошото, което може да ви се случи в резултат на новите ви социални очаквания, е да си останете, където сте - а след като и без това вече сте там, защо да не храните очаквания за нещо по-добро?

6. Вие сте способни да работите стотици различни неща. За да бъдете ефективни, не бива да се чувствате ограничени от досегашния си опит или подготовка, а трябва да знаете, че можете да вършите най-различни неща просто защото сте човек гъвкав, пълен с ентусиазъм и жаден да се учи.

7. Можете да бъдете жертва на собственото си минало, ако правите нещо само защото винаги сте го правили по този начин - например, женени сте само защото сте вложили в този брак двадесет и пет години, макар че се чувствате нещастни в него.

8. Тялото ви е единственото, което ще имате някога, защо тогава да го превръщате в нещо, което не е здраво, привлекателно и прекрасно?

9. Страхът, сам по себе си, не съществува. Има само внушаващи страх мисли и нерешително поведение.

10. Решението да не допускате да ви третират като жертва започва от принципа да заявите и да вярвате, че сте нещо ценно, но се осъществява напълно едва когато започнете да се държите като човек, който е сигурен, че действително представлява ценност. Това е същината на силата и, разбира се, на отказа да бъдете манипулирани. Действията ви не бива да произтичат от нуждата да бъдете могъщи и властни, а от силата, която ви гарантира, че другите ще се отнасят към вас като към ценна личност, просто защото сте убедени до дъното на душата си, че представлявате точно такава личност.

11. „НАИСТИНА НИЩО НЕ МОГА ДА НАПРАВЯ!" кажете ли си това, докато вярвате в него, ще сте обречени. Винаги има нещо, което можете да направите, и задачата ви като човек, недопускащ да бъде жертва, е да започнете да експериментирате, изпробвате и създавате алтернативи.

12. Хората, които избират да бъдат действени, рядко попадат в положението на жертви. Активният човек, в крайна сметка, ще поправи несправедливостите, а бездейният, пасивен наблюдател често ще бъде жертва, ще се оплаква на всички и ще се почесва удивено по главата.

13. Жертвите се предават, изпадат в емоционална парализа, независимо дали тя се дължи на страх, гняв или разочарование. Хората, които не допускат да бъдат жертви, упорстват и не допускат да изпаднат в такава емоционална безпомощност.

14. Действително, успехът - дори и самият живот - не е нищо повече от моментите, които един след друг ни доставят радост. Разберете ли този принцип, ще намалите неимоверно положенията, в които ще бъдете жертва. Ще престанете да съдите за щастието на основата на постигнатото и вместо това ще гледате на целия живот-пътуване като на нещо, носещо щастие. Или, казано накратко, към щастието няма път, щастието е в пътя.

15. Човек е продукт на собствения си избор, който прави във всяка жизнена ситуация. Вие сте в състояние да избирате доброто за себе си, като промените нагласата си, възприемайки творческата жизненост. Ако сте винаги нащрек за възможностите да преобърнете несполуките в своя полза, ако подобрите нагласата си и онова, което изисквате от себе си. Ако осъществявате безстрашно рискованите алтернативи, скоро ще бъдете възнаградени, като животът ви ще се промени към по-добро. Бъдете пълноценно живи през времето, което ви е дадено на тази земя - след като я напуснете, ще имате цяла вечност на разположение за обратното.

Очаквайте продължение.