Грижата за околната среда е сериозна задача за всички хора, живеещи в 21 век.

Създават се обществени организации, провеждат се агитации, но най-ефективният начин е, разбира се, промяната на собствения начин на живот. Подобен позитивен пример за хармонично съжителство с природата показва австрийката Сандра Краутвашл. В наскоро издадената си книга „Plasticfrei Zone” („Зона без пластмаса“) тя разказва за опита на семейството си, което вече от няколко години не използва пластмаса.

Сандра се замислила за пръв път да промени живота си през 2009 г., когато по време на почивка в Хърватска децата й я попитали откъде идва боклукът по плажа. Наивният детски въпрос станал отправна точка за промяната в бита на цялото семейство. Въпреки че в Австрия пластмасата се преработва много ефективно (за разлика от много други страни по света), е невъзможно да се избегне замърсяването на околната среда с петролни продукти.

Връщайки се от Хърватска, Сандра гледала документалния филм на австрийския режисьор Вернер Боот „Plastic Planet” и окончателно решила да вземе участие в спасяването на живата природа. Във филма се обяснявало колко много време отнема пълното разграждане на пластмасата и колко е висока скоростта на производство на нови изделия (около 240 млн. тона ежегодно). Хората постоянно замърсяват почвата и океаните с пластмаса, а при това тровят и себе си. Във филма се споменавало и това, че петролът не е възобновяем ресурс.

Като начало Сандра решила да проведе своеобразен експеримент - да живее един месец без пластмаса. Това обаче постепенно се превърнало в неин начин на живот. Сандра първо снимала семейството си, обкръжено от пластмасовите вещи, намиращи се в дома им, за да покаже колко голяма роля играе пластмасата в съвременния бит. После се опитала да намери алтернатива на петролния продукт и започнала да ползва четки за зъби с дървена дръжка, алуминиеви канчета за мляко и метални, хартиени или стъклени съдове. Освен това преди да купи някое пластмасово изделие, Сандра започнала да се замисля дали наистина има нужда от него.

И все пак семейството не е успяло да откаже пластмасата напълно – в дома все още се ползва битова техника, а и родителите имат автомобил. Когато обаче изникне нужда да се вземе нещо пластмасово, Краутвашлови се стараят да купуват вещи втора употреба.